Grablje-Hvar: POSTAVLJENA SPOMEN-PLOČA BL. IVANU MERZU

Za vrijeme svoga boravka na Hvaru 1926. i 1927. g. bl. Ivan Merz je posjećivao orlovska katolička društva koja su djelovala u nekoliko mjesta na otoku Hvaru: Stari Grad, Sveta Nedjelja, Brusje, Vel. Grablje i sam grad Hvar.

Blagoslov ploce-Grablje-6

Tako je u rujnu mjesecu 1927. posjetio Vel. Grablje i ondje je sudjelovao na gimnastičkom sletu orlovskih društava. Don Mate Blašković, župnik iz Sv. Nedjelje koji ga je tom prigodom posjetio u Vel. Grablju opisao je svoj susret s bl. Ivanom u jednom članku objavljenom nakon smrti bl. Ivana. Ondje spominje kako mu je u župnoj crkvi u Vel. Grablju bl. Ivan Merz veoma pobožno ministrirao sv. misu koju je Don Mate služio na oltaru Majke Božje. Na inicijativu župnika vlč. Jure Martinića i samih župljana u spomen na posjet i boravak bl. Ivana Merza u ovome mjestu župa Vel. Grablje postavila je za Uskrs 2015. spomen ploču u čast bl. Ivana Merza na vanjski zid crkve kraj mjesta gdje se s nutarnje strane nalazi oltar Majke Božje.

Blagoslov ploce-Grablje-2Ploču je na uskrsni ponedjeljak, 7. travnja 2015 nakon prijepodnevne sv. mise u nazočnosti župnika i župljana  otkrio i blagoslovio p. Božidar Nagy, postulator bl. Ivana Merza.

Blagoslov ploce-Grablje-1

Tekst ploče glasi:

 

APOSTOL HRVATSKE MLADEŽI

BLAŽENI IVAN MERZ

(1896. – 1928.)

BORAVEĆI NA HVARU 1927. g. POSJEĆIVAO JE VELO GRABLJE

I NA BLAGDAN ZAŠTITNIKA ŽUPE 27. IX. 1927. SUDJELOVAO JE

NA GIMNASTIČKOM SLETU ORLOVSKE KATOLIČKE

ORGANIZACIJE. U OVOJ JE CRKVI KOD OLTARA MAJKE BOŽJE POBOŽNO MINISTRIRAO SV. MISU DON MATI BLAŠKOVIĆU.

OVU SPOMEN PLOČU POSTAVLJA

ŽUPA VELO GRABLJE

O SVETKOVINI USKRSNUĆA GOSPODNJEG 2015.

 

Blagoslov ploce-Grablje-3 Blagoslov ploce-Grablje-8Blagoslov ploce-Grablje-4