Hvar: POSTAVLJENA SPOMEN PLOČA U HOTELU U KOJEM JE BL. IVAN MERZ STANOVAO

       Za vrijeme svoga boravka na Hvaru u mjesecu rujnu 1927. god. bl. Ivan Merz je tri tjedna stanovao u hotelu koji se tada zvao „Kovačić“ a danas mu je ime „Riva“. Nalazi se odmah na hvarskoj rivi. Nekoliko dana prije preseljenja u hotel  bl. Merz je stanovao u Franjevačkom samostanu.
U dogovoru i uz suradnju s upravom Hotela Postulatura je ovih dana postavila u samom hotelu spomen ploču o njegovu boravku u ovome hotelu. Ploča je postavljena na vidno mjesto na početku stepenica i uz lift tako da je svi posjetitelji hotela mogu uočiti. Natpis na ploči glasi:U ovome hvarskom hotelu koji se prije zvao „Kovačić“
bio je gost tri tjedna u mjesecu rujnu 1927. god.
Dr. IVAN MERZ
Banja Luka, 1896. – Zagreb, 1928.
Kao katolički intelektualac zaslužan je za odgoj hrvatske mladeži.
Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim u Banjoj Luci 2003. god.

Slika 1.: Spomen ploča na lijevoj strani iznad crvene posude, desno od lifta.

Za vrijeme svoga boravka u hotelu „Kovačić“ bl. Ivan Merz se javljao razglednicama svojim roditeljima i prijateljima. Na dan kad se preselio od franjevaca u hotel, javio se svojoj majci razglednicom na kojoj je označio i hotel i svoju sobu u kojoj je stanovao. Tekst koji je napisao majci na razglednici glasio je:
“13. IX. Hvar. – Draga mamica! Danas sam se preselio u hotel i dobio sam jako lijepu sobu. Platio sam za kompletni pansion 75 D. Kupujem svakodnevno 1 – 1,1/2 kg. grožđa, mlijeko, maslac, a mnogo jedem jaja. Danas sam veslao jedan sat i poslije nisam imao temperaturu. Srdačan pozdrav –  Hans.Slika 2.: Ovo je razglednica koju je bl. Merz poslao svojoj majci. Na njoj je označio crtom  gdje se nalazi hotel I njegova soba (2. kat). Na slici se vidi crta prema dolje I iznad nje            njegove riječi: “Moja soba.” Desno na slici Franjevački samostan u kojem je bl. Merz proveo nekoliko dana prije nego se preselio  u hotel Kovačić.

Slika 3.: Ovako izgleda danas bivši hotel “Kovačić” (desno)
s promijenjenim imenom u “Riva”.