Hvar: PRONAĐENA NEPOZNATA PISMA BL. IVANA MERZA

U Biskupijskom Arhivu u gradu Hvaru, 4. rujna 2018. arhivar g. Joško Bracanović među spisima biskupa Mihe Pušića pronašao je dva do sada nepoznata pisma koja je bl. Ivan Merz uputio dvojici hvarskih svećenika. Prvo je pismo upućeno 3. prosinca 1927. svećeniku Don Niki, a drugo pismo  17. siječnja 1928. drugom svećeniku kojemu se ne navodi ime.  Oba pisma imaju za sadržaj  poticaje i sugestije bl. Ivana Merza za rad  u orlovskim društvima koja  su tada postojala na otoku Hvaru. Kao što je poznato bl. Merz je proveo cijeli mjesec rujan 1927. g. na otoku Hvaru gdje ostavio veliki trag svetosti koji je prisutan još i danas. Pisma su pisana nakon njegova boravka na Hvaru u rujnu 1927., a svega nekoliko mjeseci prije njegove smrti (10. V. 1928.). U pismima dolazi do izražaja potpuno duhovni pogled bl. Ivana Merza na stvarnost kao i na odgoj mladeži u orlovskim društvima. Posebno se to vidi u ovoj rečenici iz prvoga pisma.

„Orlovska organizacija nije organizacija za zabavu ili pouku, već organizacija za odgoj aktivnih katolika, koji će znati i htjeti svagdje i svuda djelovati kao kristijanizatori.“

Na slici: Hvarska katedrala i zgrada Biskupije (lijevo od zvonika) gdje se nalazi Biskupijski Arhiv i ova pisma bl. I. Merza.

————————————————————–

PRIJEPIS OVIH  PISAMA DONOSIMO  U NASTAVKU:

Prvo pismo:

Hrvatski Orlovski Savez
Kaptol 27, Zagreb                                            3. XII. 1927.

Dragi Don Niko!

Hvala na anonimnom opsežnom izvještaju. Zbog velikog posla i opsežne korespondencije ne mogu Vam pisati sve što bih želio. Uistinu se radujem, da se počelo raditi s tolikim poletom. Ustrajno sada valja nastaviti. Imate krasne mladiće; sutra će biti Isusovi apostoli. Doskora će valjati pomišljati na djevojke, te na roditelje. Sustavno naprijed i nikad ne zaboraviti, da Orao [Orlovska organizacija] nije organizacija za zabavu ili pouku, već organizacija za odgoj aktivnih katolika, koji će znati i htjeti svagdje i svuda djelovati kao kristijanizatori.

Pozdravite svu dragu veleč. gospodu, i svu moju milu braću. Ako šta trebate samo pišite. – Znakovi stoje uistinu 13 din. Na kredit može društvo dobiti uz 5% popusta i mjesečno čekanje, ako uplati 4 zadružna udjela u Nabavnu zadrugu /100 din. skupa/.

In Smo Corde Jesu.

I. Merz

Drugo pismo:

Hrvatski Orlovski Savez
Kaptol 27, Zagreb                                             17. I. 1928.

+ Dragi prečasni!

Zahvaljujem Vam se na vašim željama. Dobro pazite, da ne zaspe društvo; bodrite ih i oduševljavajte, budite s njima, držite ih na okupu, ako nema predavača, a Vi pripravite predavanje, pa ga održite! Uvjeren sam, da u Hvaru da uz toliko svećenika mora društvo procvasti i postati jednim od najboljih orlovskih društava. Što bi rekli tek oni, gdje u selu uopće nema svećenika, pa ipak je među mladeži pravo oduševljenje. To oduševljenje valja uvijek podržavati dobrim predavanjima iz kojih nešto stvarnoga nauče. – Pozdravite mi svu vlč. gospodu, predsjednika Hosutu, Beppu, Antu, Dinka, Bartola, Machieda, male Nazore, J. Carića, Marka iz Brusja i sve ostale.

Memento!

U Kristu odani     I. Merz