Kaptol-Požega: BISKUP ŠKVORČEVIĆ U NOVI OLTAR UGRADIO MOĆI BL. IVANA MERZA

 

Nakon pozdravih riječi domaćeg župnika preč. Nikole Jušića biskup škvorčević podsjetio da je crkva građena u 18. stoljeću, a da je novi oltar nedavno postavljen zajedno s ambonom i krstionicom u skladu s liturgijskom obnovom Drugoga vatikanskog sabora kako bi crkva mogla biti uspostavlja u dostojanstvu te obnovljene liturgije.

"Postoji duboka znakovitost oltara. On je znak Isusa Krista živog i uskrsloga koji nas poziva16-kaptol-moci-1.jpg da se okupimo oko njega na ovom oltaru. Isus nas s ovog oltara želi učiniti dionicima svoje ljubavi koja je za nas išla u smrt, ali i pobijedila na križu. Živa Crkva može živjeti samo od njegove ljubavi, dara i pobjede", poručio je biskup škvorčević.

Današnja posveta oltara, kazao je biskup u propovijedi, može biti još jedan izazov koji će nas podsjetiti da ne možemo živjeti bez Boga, nego da moramo biti njegovi saveznici. Božja ljubav koja je za sve nas pripremljena, ako je prezrena od bilo koga, ona je zagubljena svetinja. Neka se kaptolačka župa po ovom današnjem slavlju, poručio je biskup, uistinu ispita da se možda nije u pojedinim ljudima dogodio gubitak svetinja pa da se ponovno vratimo Isusu Kristu i njegovoj ljubavi koja nas želi promijeniti u srcima i dušama da opet budemo njegov saveznički narod, duhovno čvrst i jak.

16-kaptol-moci-2.jpgBiskup je zatim podsjetio kako je papa Ivan Pavao II. proglašavajući Ivana Merza blaženim stavio ga za uzor i mladima i odraslima. "Merz je kao mladić koji inače nije živio u posebno vjerničkoj obitelji donio odluku da je njegovo zvanje katolička vjera. Euharistija, žrtva, apostolat to je ono što je središte Katoličke Crkve, a što je bilo i središte života mladoga Merza. On je svoj život okrenuo Bogu kroz Isusov program. Komadić njegovih zemnih ostataka koje polažemo u oltar želi nas podsjetiti kako je on kroz svoje smrtno tijelo, kroz svoje male ljudske snage svojom vjerom omogućio Bogu da on snagom svoga duha u toj našoj krhkosti i prolaznosti ostvari svoju snagu nepobjedivog života. Neka vas podsjeća da idete njegovim putom a on neka zagovara kaptolačku župu da bude jaka duhom kao što je on znao biti jak", poručio je biskup škvorčević.

Na kraju slavlja biskup je zahvalio pokojnom župniku preč. Vladimiru Viragu, koji je započeo uređenje crkve i postavljanje novog oltara, kao i sadašnjem Nikoli Jušiću, koji je to završio te svim župljanima koji su svojim darom pridonijeli ljepoti novouređene crkve.