KAŠTELA, 23. 1. 2010. – Udruga “Bl. I Merz” sudjelovala u organiziranju Vjeronaučne olimpijade 2010.

     Na ovogodišnjem školsko-župnom natjecanju koje je bilo posvećeno temi: „Kardinal Alojzije Stepinac – uzor svećenika“ sudjelovalo je  86 ekipa s 338 natjecatelja od III. do VIII. razreda.

     kastela-olimp-2010-2.jpgPo treći put na natjecanju su sudjelovali učenici Oš „Prof. Filip Lukas“ Kaštel Stari sa šest ekipa, a prvi put su ove godine učešće uzeli i učenici Oš “Ostrog“ Kaštel Lukšić također sa šest ekipa.

    Natjecanje je započelo 20. siječnja u đardinu u Kaštel Novom s igrama Milijunaš i Pitalice. Nastavljeno je pisanjem pisanog testa i Akcijom sakupljanja starog papira koja je održana 21. siječnja u Katoličkom domu gdje je u jednom danu sakupljeno 10,2 tona papira.
Ekipa „Stepinac“ iz Oš “Bijaći u kojoj su sudjelovali učenici iz VII.b razreda sakupila je do sada rekordnih 1.089 kg papira. Sakupljeni papir je dostavljen tvrtki  PAN SPLIT koja će najuspješnije ekipe s natjecanja nagraditi jednodnevnim izletom kako je to napravila u posljednjih šest godina.
U subotu 23. siječnja održana je završnica kroz igru Sedmica-bingo u župi Kraljica mučenika na Radunu. U završnicu je ušlo 29 najboljih ekipa po rezultatima prva dva dana natjecanja.   
Druženje je nastavljeno na vrhu Kozjaka gdje su natjecatelji uz nazočnost predstavnika grada Kaštela, gosp. Darka Opačka, i župnika don Augustina Radovića posjetili crkvu posvećenu Bl. Alojziju Stepincu i spomenik poginulim braniteljima u domovinskom ratu gdje su predstavnici škola zapalili svijeće. Slijedila je okrjepa uz planinarski čaj i sendviče u kojoj su natjecatelji bili počašćeni od članova Hrvatskog planinarskog društva „Malačka“ Donja Kaštela. Završnica je zaključena uvijek atraktivnom lutrijom.

     Sa osvojenim 141 bodom prvo mjesto su nakon ispravljenih i prekontroliranih svih testova i bodova s akcije sakupljanja papira, zaokružile čak četiri ekipe:  Ekipa „Sv. Leopolda Mandića“ iz VIII.c razreda Oš „Prof. Filip Lukas“ Kaštel Stari u sastavu: Mihaela Botić, Nikolina Grbavac, Marijo Marjanović, Katarina Plejić i Lucija Brešković.  – Ekipa „Biblija“ iz VI.c razreda Oš „Ostrog“ Kaštel Lukšić u sastavu: Rebeka Varnica, Dinka Mustapić, Dorotea Vodeničar i Ivana Čavka.  – Ekipa „sv. Klementa“ iz IV.c razreda Oš „Bijaći“ Kaštel Novi u sastavu: Stanka Jurić, Josip Živko, Darija Prnjak i Karmen Karadža.  – Ekipa „Sv. Ante“ iz VIII.a razreda Oš „Bijaći“ Kaštel Novi u sastavu: Doris Guja, Fani Danilo, Anita Brajković i Marta Dumančić koja je ujedno proglašena sveukupnim pobjednikom jer je imala najviše bodova iz znanja.

     XIV. Vjeronaučnu olimpijadu uspješno je realizirala ekipa vjeroučitelja i učitelja iz navedene tri osnovne škole te animatora Katoličke udruge mladih „Bl. Ivan Merz“ Kaštela. Na jubilarnu XV. Vjeronaučnu olimpijadu 2011. godine pozvani su i ostale škole iz Kaštela i okolice.
U proteklih 14 godina na olimpijadi je ukupno sudjelovalo 939 ekipa s 3.567 vjeroučenika, a u jedanaest sabirnih akcija ukupno je sakupljeno 69 tona starog papira.

Mario Žuvela