Kaštela Novi – Split: SUDJELOVANJE UDRUGE MLADIH „BL. IVAN MERZ“ U 20 GODINA ORGANIZIRANJA VJERONAUČNE OLIMPIJADE

Već 20 godina Oš Bijaći iz Kaštel Novog i župE Kaštel Novi organiziraju školsko župne vjeronaučne olimpijade, kojima se u organizaciji godinu dana kasnije tj. od 1998. g. pridružuje Udruga mladih Bl. Ivan Merz. U prvoj Vjeronaučnoj olimpijadi 1997. godine sudjelovalo je 19 ekipa s 95 natjecatelja. Na ovogodišnjoj 20. Olimpijadi sudjelovalo je 136 ekipa, 529 učenika i 13 osnovnih škola, a prikupljeno je 5,8 tona starog papira.
Novost ove 20. Vjeronaučne olimpijade je i prva internetska E-olimpijada slijedom koje su osim kaštelanskih osnovnih škola, OŠ Primorski Dolac,  te područne škole iz Vranjica i gosti na svečanosti obilježavanja 20. Vjeronaučne olimpijade u subotu 23. siječnja bili OŠ Stjepana Radića iz Metkovića i OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva koja je u pripetavanju postala prvi pobjednik E – olimpijade.
Kaštelanska vjeronaučna olimpijada se dijeli na dva dijela: mala za učenike 3-5. razreda, i velika za učenike 6-8. razreda. Pobjednici ovogodišnje velike olimpijade su učenici 8.c razreda OŠ Bijaći iz Kaštel Novog: Ivana Kužić, Katarina Šistov, Roko Šegvić i Tomislav. Tema te olimpijade bila je Brak i obitelj u Božjem naumu. Pobjednici male olimpijade su učenici 5.c razreda OŠ Ostrog iz Kaštel Lukšića: Jelena Božić, Ana Šimundić, Katarina Novak i Tonči Kaselj. Tema Male Olimpijade bila je Marija.
Od 1997. – 2016. svukupno su sudjelovale 1684 ekipe s ukupno 6486 učenika, a prikupljene su ukupno 124 tone papira, po čemu je ova olimpijada rekorder s brojem uključenih vjeroučenika u cijeloj Hrvatskoj.

Mario Žuvela