Kaštela-Split: 19. VJERONAUČNA OLIMPIJADA UDRUGE MLADIH „BL. IVAN MERZ.“

543 vjeroučenika u 138 ekipa jest rezultat ovogodišnje lokalne 19. vjeronaučne olimpijade u Kaštelima. Katolička udruga mladih „Bl. Ivan Merz“ iz Kaštela kraj Splita već devetnaest godina organizira za kaštelanske učenike nižih i viših razreda osnovnih škola lokalnu Vjeronaučnu olimpijadu. Ove godine natjecanje je održano od 20. do 24. siječnja 2015. a okupilo je 71 ekipu vjeroučenika viših razreda oko teme Drugi Vatikanski koncil. Na Maloj olimpijadi koja je specifičnost kaštelanskog natjecanja jer obuhvaća učenika od III. do V. razreda, ove godine natjecalo se 67 ekipa na temu: Stepinac i Bulešić – hrvatski blaženici. Dani natjecanja okupili su dakle 138 ekipa s 543 vjeroučenika sudionika.

Osim učenja vjeroučenici su se i ove godine istaknuli u akciji sakupljanja starog papira koje se boduje za natjecanje gdje su u samo jedno poslijepodne sakupili 7,5 tona papira.

U subotu 24. 1. 2015. uslijedila je nagrada za pobjednike – izlet u Split za 14 najuspješnijih ekipa uz pomoć Zračne luke Split Kaštela. Posjetili su konkatedralu sv. Petra i molili na grobu sudionika Koncila nadbiskupa Frane Franića, potom su pohodili Katedralu sv. Dujma, slavili sv. misu i proveli ugodno jutro uz nagradne igre u crkvi i samostanu Sv. Frane na splitskoj rivi te posjetili Kaštel Kambelovac, rodno mjestu nadbiskupa Franića.

Iduće godine u siječnju planiraju veliku feštu povodom 20. godina organiziranja natjecanja na koju će moći doći svi koji žele jer će se putem interneta moći uključiti u natjecanje po prvi puta i župe iz cijele Hrvatske.

 

Mario Žuvela

Predsjednik Udruge mladih Bl. Ivan Merz.