Krapina: VJERONAUČNA OLIMPIJADA O HRVATSKIM SVECIMA I BLAŽENICIMA

Na slici gore: Srednjoškolska pobjednička ekipa iz Zlatara  u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Diljem „Lijepe naše“ 30. siječnja 2019. godine održana su međuškolska natjecanja iz Vjeronaučne olimpijade. Tema o kojoj su vjeroučenici promišljali i pokazali svoje znanje  nosi naslov Svjedoci  radosne vijesti u  hrvatskom narodu. Autori građe Sabina Marunčić i Tomislav Krušlin u uvodu u temu naglasili su da je tema izabrana na poticaj učenika i mentora. Mladi u ovom užurbanom i stresnom svijetu, punom različitih glazbenih, filmskih i sportskih idola žele uzore i svjedoke Evanđelja. Žele upoznati hrvatske svece i blaženike! Raduje i ohrabruje želja naših učenika za boljim upoznavanjem uzora vjere, Kristovih svjedoka iz našeg naroda kako bi  nadahnjujući se na njihovim svetim primjerima, Riječ Božju što bolje prihvatili i primijenili u svom životu.

Građa po kojoj su se učenici pripremali za natjecanje podijeljena je na tri  dijela. Prvi dio nosi naziv Svetost i sveci Crkve u Hrvata, gdje  se najprije  tumači  pojam „svetost“ i donosi kratak pregled svetaca u Crkvi tijekom njezine dvije tisućljetne povijesti. Nakon toga se govori o pozivu na svetost u svjetlu crkvenih dokumenata te prikazujemo postupak proglašenja blaženim, odnosno svetim. Potom slijedi kratak pregled svetaca koji su djelovali na području današnje Hrvatske, prije i nakon dolaska Hrvata od kojih smo u početcima baštinili kršćansku vjeru. Osobiti naglasak stavljen  je  na prikaz kanoniziranih svetaca i beatificiranih blaženika iz hrvatskog naroda. Posebna pozornost stavljena je na bl. Ivana Merza koji je među svim našim blaženicima i svecima jedini vjernik laik koji proglašen blaženim, a sada se radi i na njegovoj kanonizaciji. Taj dio građe namijenjen je za osnovnu i srednju školu.

Drugi dio građe pod naslovom Na putu svetosti, građa je namijenjena samo za srednju školu gdje je  predstavljeno nekoliko sluga i službenica Božjih različitih poziva i poslanja za koje se vodi postupak za proglašenje svetima, a zatim i kratak prikaz osoba koje su dale pečat duhovnosti hrvatskom narodu, koje su također živjele na glasu svetosti, ali nikad nisu od Crkve službeno proglašene blaženim ili svetim.

Natjecanje u Krapinsko zagorskoj županiji već se tradicionalno za Osnovnu školu održava u Loboru, a za srednju u Konjščini. U osnovnoškolskom natjecanju sudjelovalo je 12 škola, a najuspješnija je bila škola iz Desinića koju su predstavljale vjeroučenice: Gabriela Kralj, Karla Kundih, Klara Zaić i Lea Beber, a za natjecanje ih je pripremila vjeroučiteljica Maja Preglej.


Osnovnoškolska pobjednička ekipa iz Desinića u Krapinsko-zagorskoj županiji

U srednjoškolskom natjecanju sudjelovalo je 9 škola, a najuspješnija je bila škola iz Zlatara koju su predstavljali vjeroučenici: Tomislav Prlić, David Martinuš, Antonija Pišković i Ema Bočkaj te mentorica Martina Bistrović.

Pobjednici  su izborili plasman na Nadbiskupijsko natjecanje, a prve tri ekipe dobitnici su i vrijednih nagrada koje su im omogućili Postolatura bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivana Merza. Tako su za uspomenu, ali i promišljanje dobili knjige pod naslovom: Svjetlo na putu života i Čovjek čiste savjesti o bl. Alojziju te  Ljubav i čistoća i Misli od Ivana Merza.  Od srca zahvaljujemo mons. dr. Juraju Batelji i dr. Božidaru Nagyu što su dobrohotno i širokogrudno odgovorili na poziv za donacijom.

Nadamo se da će učenici i nakon završenog ovogodišnjeg natjecanja rado posegnuti za ovim i drugim tekstovima o velikanima duha hrvatskog naroda te da će u njima pronaći moćne zagovornike i pomoćnike na putu ostvarenja svetosti u svom osobnom životu.

Tomislav Krušlin
vjeroučitelj

Na slici  gore: Freska Posljednja večera s hrvatskim svecima i blaženicima nalazi se u zavjetnoj kapelici Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Umjesto apostola umjetnik Marijan Jakubin, koji je izradio ovu fresku, stavio je hrvatske svece i blaženike i ostale kandidate oltara iz hrvatskog naroda. Uz Isusa na lijevoj strani na mjestu sv. Petra nalazi se bl. Kardinal Alojzije Stepinac, a s desne strane, na mjestu sv. Ivana Evanđelist nalazi se bl. Ivan Merz, za sada jedini vjernik-laik iz hrvatskog naroda koji je proglašen blaženim.