Križevci, 3. X. 2009. BISKUP MIJO ŠKVORC I BLAŽENI IVAN MERZ

 

Predavanje koje u cijelosti možete vidjeti ovdje postulator je podijelio u dva dijela. U prvom dijelu prikazuje biskupa škvorca kao velikog štovatelja bl. Ivana Merza o kojem je nam je ostavio pet objavljenih krasnih tekstova. U drugom dijelu prikazuje zauzetu angažiranost biskupa škvorca u odvijanju i završetku procesa beatifikacije bl. Ivana Merza.

Simpozij je organizirala Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" uz 90. obljetnicu rođenja i 20. obljetnicu smrti biskupa škvorca. Uz Udrugu za promicanje znamenitihskvorc-simp_o_merzu.jpg Križevčanina "Dr. Stjepan Kranjčić", organizatori znanstvenog skupa su Filozofski fakultet Družbe Isusove, Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije "Ivan Krstitelj Tkalčić", Grad Križevci i Povijesno društvo Križevci. Biskup Mijo škvorc, jedan je od znamenitih ljudi rodom iz križevačkoga kraja.

U nastavaku navodimo teme predavanja i predavače ovoga simpoziju o biskupu škvorcu: "Biskup Mijo škvorc i komunističke vlasti" (Miroslav Akmadžić), "Dnevnik biskupa Mije škvorca" (Stjepan Razum), "Bibliografski radovi Mije škvorca" (čuro škvorc), "Župa Sv. Petra u Svetom Petru Čvrstecu" (Jakov Golomeić), "Biskup Mijo škvorc o Mariji u Marijinoj godini 1988." (Željko Vegh), "Filozofska ostavština Mije škvorca" (Anto Mišić), "Filozofi egzistencijalisti u recepciji Mije škvorca" (Ivan šestak), "Duhovnost i promišljanje u knjigama Mije škvorca" (Anto Sekulić), "Biskup Mijo škvorc i mediji" (Tonči Trstenjak), "Biskup Mijo škvorc i bl. Ivan Merz – odlučujuća uloga biskupa škvorca u procesu beatifikacije Ivana Merza" (Božidar Nagy), "Vjera u filozofiji biskupa Mije škovorca" (Ivan Koprek), "Djetinjstvo i školovanje Mije škvorca" (Ivan Peklić), "Mijo škvorc u arhivu UDBE i SDS" (Željko Karaula), "P. Mijo škvorc kao pjesnik i propovjednik" (Vladimir Horvat), "Krist i Crkva u djelima biskupa Mije škvorca" (Marijan Steiner), "Mijo škvorc – glasoviti govornik" (Branimir Stanić) te "Mijo škvorc – vrijeme zatvora i najtežih optužbi" (Ivica Hrastović).

KRATKA BIOGRAFIJA BISKUP šKVORCA

Biskup Mijo škvorc rođen je 1. rujna 1919. u Ruševcu, župa Sv. Petar Čvrstec kraj Križevaca. skvorc_3.gifSjemenišnu gimnaziju završio je u Travniku nakon čega ulazi u isusovački red. Studij filozofije i teologije završava u Zagrebu. Kao povremeni propovjednik na misi u jedanaest pojavio se godine 1950. Iz njega su jednostavno bujicama tekle riječi. Žario je i podizao. Čak su i ateisti dolazili slušati ga, divili su se njegovu zanosu i retorici. U javnosti je izuzetno popularan, pa čak i tadašnje režimske novine izvještavaju: "Jezuita Mijo škvorc održao je ovih dana u isusovačkoj crkvi u Zagrebu "propovijedi" s pretenzijom da ‘naučno’ objasni opstojnost Božju i koješta drugo…" (Vjesnik, 10. 4. 1952.). Na vjeronauk mu je povremeno dolazilo preko 600 studenata. Dakako, da su komunisti na nj vrebali, i gledali ga zatvoriti. Prvi put je bio uhićen 1954. kad ga zadržavaju tri mjeseca u istražnom zatvoru. Drugi put, godine 1956 nakon što su ga ponovno uhitili, optužili su ga zbog "krivičnog djela protiv naroda i države neprijateljskom propagandom", i osudili na dvije godine zatvora koje je proveo u Staroj Gradišci (1956. – 1958.). Nakon zatvora nastavlja svoj rad. Posebno je zapažen njegov briljantan nastup u Studentskom centru u Zagrebu, na tribini "5 minuta poslije 8", gdje je 28. ožujka 1967. imao javni dijalog s marksistom dr. Brankom Bošnjakom. Tom je polemičnom dijalogu prisustvovalo oko 2500 slušača, od kojih su studenti bili u većini. Tekst je toga dijaloga objavljen u knjizi "Kršćanin i marksist" (1969). Godine 1970. papa ga je imenovao pomoćnim zagrebačkim biskupom. Bio je i pjesnik ali nadasve vrstan propovjednik. Uz taj vanjski zapaženi rad bio je profesor filozofije na Filozofsko teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. „Bio je karizmatska  duša koji je pročišćen milošću i stradanjem – imao na zemlji samo dvije ljubavi: Kristovu Crkvu i domovinu Hrvatsku!" rekao je za njega p. Josip č†urić.

Predavanje postulatora p. Božidara Nagya na Simpoziju:

BISKUP MIJO šKVORC I BLAŽENI IVAN MERZ