Križevci: Bl. MERZ NA III. DANIMA HRVATSKIH SVETACA

Sv misu su koncelebrirali uz križevačke župnike Ivana Novaka i Krešimira Žinića župnik iz Svetoga Petra Orehovca Ivan Žufika, križevački grkokatolički katedralni župnik Mihajlo Simunović, gvardijan franjevačkoga samostana u Varaždinu fra Vlado Mustač te varaždinski franjevci Branimir Kosec i Ivan Damiš a iz Zagreba je došao vice-postulator o.Ratko Radišić zadužen za Slugu Božjega o. A. Benigara.
O Nagy je, nakon što su pročitana misna čitanja koja su čitana i 2003. u Banjoj Luci na proglašenju Merza blaženim, u propovijedi govorio o pet glavnih naglasaka iz života prvoga beatificiranog laika Crkve u Hrvata. Rekao je da je bl. Merz spojio svjetovnost i svetost jer je radeći kao profesor stranih jezika dokazao da je moguće u laičkom svijetu živjeti svetim životom. Zatim je o. Nagy Merza predstavio kao intelektualca, doktora znanosti, poliglota koji je puno toga napisao te je spojio znanost, vjeru i kulturu i tako pokazao da vjera nije protivna znanosti. U propovijedi je prikazana i Merzova povezanost sa životom Crkve. O Nagy je naveo izjavu dr. Č. Čekade kako je Merz bio Božji stup u hrvatskom narodu iako nikada nije obukao reverendu. Blaženika je nazvao i velikim apostolom koji je svojim djelovanjem, riječima, spisima, posebno među mladima bio vjerodostojan svjedok katoličke vjere ne samo u Crkvi, nego i izvan nje. Posebno je o. Nagy naglasio veliku Merzovu euharistijsku pobožnost, njegove svakodnevne odlaske na misu i pričest te na adoracije pred Presvetim. Na kraju je propovijedi o. Nagy govorio o pripremama za blaženikovo proglašenje svetim. Istaknuo je da se radi na promicanju štovanja bl. Merza u Hrvatskoj i izvan nje, ali da je potrebno izmoliti i jedno čudo po zagovoru bl. Ivana. Na kraju mise svi su okupljeni svećenici i vjernici imali prilike dotaknuti moći bl. Ivana Merza i pred njima se pomoliti. Glazbeni obol svečanostima u čast bl. Merza dao je Zbor mladih križevačkih župa.
Uslijedilo je predstavljanje knjige dr. fra Ivana Damiša „Svjedoci evanđelja – Sluge Božji i službenice Božje u Hrvata.“ Riječ je o prvoj knjizi u kojoj su prikupljeni podaci o životu, radu i svetosti svih slugu i službenica Božjih u Hrvata za koje je otvoren postupak za beatifikaciju. Na više od 400 lijepo ilustriranih stranica, knjiga daje stručan i cjelovit prikaz 26 hrvatskih kandidata za oltar, popis slugu i službenica Božjih prema godini pokretanja kauze, pojmovnik te sažetke na više stranih jezika. O knjizi koju je objavila nakladnička kuća „Glas Koncila“ govorili su: mons. Vladimir Stanković, don Živko Kustić, direktor „Glasa Koncila“ Nedjeljko Pintarić te sam autor.
Mons. Stanković u svojem se govoru posebno osvrnuo na tijek kauze sluge Božjega Bonifacija Pavletića, za čiju se kauzu on brine u Hrvatskoj. Don Živko Kustić je rekao da je manje bitno kada će neki kandidat za oltar službeno biti proglašen blaženim i svetim te da je daleko važnije da se Božji narod napaja na svetosti toga kandidata. Istaknuo je da se valja moliti neproglašenim svecima koje smo, dok su bili s nama, doživljavali normalnima, a da se njihova nadnaravnost očituje u njihovoj izrazitoj dobroti. Direktor „Glasa Koncila“ Pintarić izrazio je zadovoljstvo što je javnosti predana dugo očekivana knjiga koju je autor Damiš, konzultirajući se savim postulaturima, stvarao pune četiri godine. Na kraju je dr. Damiš dao i prikaz postupaka Katoličke crkve u proglašavanju blaženih i svetih. Predstavljanju su nazočili: regionalni provincijal za Europu Družbe sinova Bezgrešnog Začeća kojoj je pripadao fra Bonifacije Pavletić – Aleandro Paritanti te predstojnik Družbe u Hrvatskoj Mariano Passerini. U publici su posebno pozdravljene i časne sestre Kćeri Božje ljubavi koje desetljećima djeluju u Križevcima, a koje su prije nekoliko dana dobile obavijest da će njihove susetre Drinske mučenice biti proglašenima blaženicama 24. rujna  o.g. Predstavljanje knjige glazbeno je obogatio Vokalni sastav „Allegro“, a program je vodila Tanja Baran.