Krk: BL. IVAN MERZ NA IZLOŽBI HRVATSKIH SVETACA I BLAŽENIKA

U organizaciji Nacionalnog svetišta svetog Josipa iz Karlovca i Postulature sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića u petak, 30. listopada 2020., u crkvi sv. Kvirina u Krku, postavljena je izložba sakralne umjetnosti „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“. Ovogodišnji 12. po redu ciklus izložbe, svojim je radom predstavila mlada umjetnica i slikarica Eva Vukina. Izložba je postavljena u sklopu obilježavanja 100. obljetnice rođenja za nebo Sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića budući da su među portretima svetaca i blaženika te onih za koje je pokrenut postupak, uvrštena tri portreta sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića. Uz njega su postavljena i dva portreta bl. Ivana Merza od iste slikarice kao što se vidi i na fotografijama. Naglasimo i to da je bl. Ivan Merz kao član Katoličkog pokreta bio vjerni sljedbenik biskupa Mahnića i o njemu je napisao i članak „Mahnićevim putem“. Nakon smrti biskupa Mahnića objavio je na francuskom jeziku veliki članak o njemu u jednom francuskom katoličkom časopisu „Amities catholiques francaises.“

   

Zbog epidemioloških mjera izložba nije imala svečano otvaranje kako je bilo predviđeno, ali se ipak postavila kako bi je vjernici župe Krk i ostalih župa otoka Krka mogli individualno posjećivati i njome se obogatiti. Postavljanju su nazočili krčki biskup mons. Ivica Petanjak, postulator vlč. Saša Ilijić i organizator preč. Antun Sente, ml. Misno slavlje u katedrali u sklopu postavljanja izložbe predvodio je preč. Sente. On je u svojoj iscrpnoj propovijedi na temelju Božje riječi tog dana osvijetlio kršćanski put treba biti stalno usmjeren prema svetosti što su ostvarili već naši proglašeni sveci i blaženici kao i oni koji su na putu da ih Crkva uzdigne na oltar. „ Zasigurno jedan od takvih bio je i sluga Božji biskup krčki Antun Mahnić, za kojega se vodi postupak da ga što prije častimo na oltaru kao blaženika i sveca. Promatrajući njegov život možemo iščitati veliko pouzdanje koje je imao u Božju milost, pa je zato kroz svoje pastoralne pothvate u Krčkoj biskupiji i Hrvatskome narodu donosio mir i sigurnost  mnogim ljudima sve do naših dana. Stoga budimo otvoreni i mi da nam Bog podati svoj mir i svoju milost za život vječni“, zaključio je preč. Sente.

Na koncu svete mise preč. Antun Sente predstavio je okupljenima nastajanje i razvoj projekta izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našemu narodu“, te autoricu izložbe Evu Vukinu i njezin rad.