Krk: OTVOREN PROCES BEATIFIKACIJE BISKUPA ANTUNA MAHNIĆA

Biskupijski postupak za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića svečano je u subotu 14. prosinca u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Krku otvorio krčki biskup Valter Župan. Toga dana navršilo se 93. godine od smrti biskupa Mahnića koji je preminuo u Zagrebu na glasu svetosti 14. prosinca 1920. g.

Biskup Antun Mahnić bio je svećenik, odgojitelj, profesor, intelektualac, biskup, asketa, otac Hrvatskoga katoličkog pokreta, otac siromaha, radnika i težaka, branitelj Evanđelja, promicatelj svetog života svećenika, vjernika laika, posebno hrvatske mladeži. Glas o njegovoj svetosti javio se još za njegova života, a očitovao se nakon njegove smrti. Imao je brojne mlade i odrasle kojima je bio duhovni otac, kaže se u molbi postulatora vlč. Saše Ilijića za pokretanje postupka. Unatoč tome što su ga razne povijesne okolnosti 20. stoljeća ostavile po strani, Mahnić nije zaboravljen. Na grob su mu uvijek dolazili samozatajni vjernici: najprije na zagrebački Mirogoj, potom na Ksaver, a posljednjeg desetljeća i u katedralu Uznesenja BDM u Krk. U Crkvi u Hrvata bio je i ostao uporište vjerničke, moralne i domoljubne sigurnosti i njegov duh i dalje živi i djeluje u Crkvi. Važan je za crkvenu dimenziju našega naroda, napomenuo je postulator na prvoj svečanoj sjednici Postupka.

Otvaranje postupka za beatifikaciju biskupa Mahnića odvilo se  u nazočnosti riječkog nadbiskupa i metropolita Ivana Devčića, porečkog i pulskog biskupa Dražena Kutleše, koparskog biskupa Jurija Bizjaka, tepedesetak svećenika i velikog broja vjernika. Na svečanosti otvorenja postupka za beatifikaciju biskupa Mahnića bio je nazočan i o. Božidar Nagy, postulator bl. Ivana Merza koji je s biskupom Mahnićem bio posebno povezan i Merz je prvi blaženik proizašao iz Mahnićeva Katoličkog pokreta.

Prigodni program pod nazivom “Sluga Božji biskup Antun Mahnić – jučer i danas” vodila je Tanja Popec, urednica na Hrvatskom katoličkom radiju. Programom se željelo pokazati da su Mahnićeve vizije uvijek aktualne te i danas žive u Krčkoj biskupiji i u hrvatskom narodu. Postulator kauze mr. Saša Ilijić uvodno je istaknuo da se njime željelo istaknuti Mahnićevu eklezijalnost i pastoralnu usmjerenost na konkretnu zauzetost za čovjeka, narod i Crkvu. Svaka od tri cjeline programa odnosila se na jedan aspekt Mahnićeva djelovanja, a to su mladi, Hrvatski katolički pokret i svećenici.

Proces-otv.s Krka-1Prva cjelina počela je čitanjem Mahnićeve Oporuke mladima, a zatim su Matea Vidulić iz Malog Lošinja, Lovro Buničić iz Cresa i Robert Brozić iz Krka svjedočili kako mladi danas gledaju na zajedništvo, ulogu Crkve u svojim životima i euharistiju. Mladi Krčke biskupije svojim su svjedočanstvima pokazali da su Mahnićeve ideje i danas aktualne, a oni su Mahnićeva mladež koja ga je upoznavala na biskupijskim hodočašćima djece što su počela prije 11 godina.

Predstavnici Križarske organizacije iz Zagreba opisali su drugu dimenziju Mahnićeve djelatnosti a to je njegova uloga u osnivanju Hrvatskog katoličkog pokreta čije je prvi svetački plod bio upravo bl. Ivan Merz, a njega slijedi sl. B. Marica Stanković za koju je također pokrenut postupak za proglašenje blaženom.
Naglašen je Mahnićev stav: “Ili katolik ili ništa!” koji su usvojili mnogi njegovi sljedbenici unutar Hrvatskog katoličkog pokreta.

Treća tema obrađena tijekom programa kojim se željelo vjernike bolje upoznati s Mahnićevim djelovanjem bio je odnos biskupa Mahnića prema svećenicima. Mahniću je na poseban način na srcu bila svetost svećenika koju je poticao euharistijskim klanjanjem. Biskup Mahnić želio je svete svećenike i vjerovao je da se do svetosti dolazi klanjanjem pred euharistijskim Kristom. Svoja iskustva o toj pobožnosti iznio je preč. Anton Toljanić, rodom iz Vrbnika. Od Mahnićeva vremena, dakle od prije stotinu godina do danas ostala je pobožnost Svete Ure u župi Vrbnik u kojoj se svake nedjelje popodne sastaju klanjatelji pred Presvetim kako je to utemeljio biskup Mahnić.

Kroz svjedočenja mladih, svećenika i čitanjem tekstova iz Mahnićevih pisanih djela uspjelo se predstaviti samo dio bogatog opusa biskupa Mahnića. U zajedničkom hodu prema časti oltara, svi uključeni u kauzu za proglašenje blaženim i svetim polako će otkrivati prebogatu ostavštinu biskupa Antuna Mahnića.

Nakon uvodnog programa uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje o 93. obljetnici smrti biskupa Mahnića koje je predvodio biskup Župan u zajedništvu s okupljenim biskupima i svećenicima. U propovijedi je mons. Župan podsjetio kako je život sluge Božjega Antuna Mahnića bio u znaku križa – rodio se na blagdan Uzvišenja svetog Križa, umro na spomendan sv. Ivana od Križa, a geslo njegova biskupskog služenja bilo je “U križu je spas!” Premda je čitavo djelo spasenja u znaku križa, evanđelje nas poziva na radost: “Čovjek koji nema u sebi radosti i poleta ne može biti vizionar, vedro gledati u budućnost. Upravo zato jer je Mahnićev život bio u znaku križa, Mahnić je bio ispunjen kršćanskim optimizmom”, istaknuo je biskup Župan.

“Život našega sluge Božjega ima velikih poruka kao i životi svih Bogu odanih osoba”, rekao je krčki biskup u homiliji, i posebno istaknuo adventski karakter Mahnićeva života koji je stalno bio budan, svjestan da je čitav život vrijeme došašća, vrijeme kad Bog dolazi. Na kraju se mons. Župan osvrnuo i na aktualne događaje: “Biskup Mahnić govorio je, naučavao i upozoravao. Danas želim istaknuti tu Mahnićevu značajku. Slušanjem evanđelja, molitvom, solidnim vjerničkim životom moramo postajati sve više sposobni za dalekovidnost, da nam se ono što je protuprirodno i nastrano ne može prikazivati kao napredno i to sve pod krinkom slobode. Neka naš sluga Božji zagovara kod Boga za sve, a naročito za roditelje, da im oči budu uvijek otvorene i da im lažni stručnjaci ne serviraju i za novce prodaju pokvarenost koju nazivaju napretkom i slobodom. Bože, po zagovoru našega biskupa Antuna čuvaj, brani i vodi njegovu domovinu Sloveniju, čuvaj Hrvatsku koju je on prihvatio kao novu domovinu, čuvaj i blagoslovi njegovu Krčku biskupiju!”
Nakon završnog blagoslova u katedrali je počela prva sjednica otvaranja postupka za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Antuna Mahnića. Kako bi okupljeni vjernici mogli s razumijevanjem pratiti ceremoniju, njezine je dijelove tumačio vlč. Krešimir Dajčman, župnik u Linardićima na otoku Krku. Sjednica je počela zazivom Duha Svetoga, a zatim je postulator Ilijić pročitao izvatke iz molbe za otvaranje kanonskog postupka koju je uputio krčkom biskupu Županu. U molbi je iscrpno naveden Mahnićev životopis i glas svetosti koji ga je pratio već za života kao i razlozi zbog kojih se postupak za njegovu kanonizaciju pokreće tek 92 godine nakon njegove smrti.

Proces-otv.s Krka-2Sluga Božji Antun Mahnić rođen je 14. rujna 1850. u Kobdilju u Sloveniji. Za biskupa ga je imenovao austrougarski car Franjo Josip I. godine 1896., a papa Lav XIII. službeno ga je potvrdio iste godine. Kao biskup u Krku je ustoličen 27. ožujka 1897. Isticao se zaštitom pisma glagoljice, bio je osnivač Hrvatskoga katoličkog pokreta, pokrenuo je tiskaru u Krku, a potaknuo je i izdavanje više časopisa. Mahnićev najvažniji angažman bilo je okupljanje i odgajanje mladeži te širenje i obrana katoličkih moralnih načela u javnosti prožetoj liberalizmom i sekularizacijom. Nakon Prvoga svjetskog rata talijanske vlasti prognale su biskupa Mahnića u mjesto Frascati kod Rima. Posredovanjem pape Benedikta XV. vraća se u svoju biskupiju, ali bolestan i izmučen, zbog čega odlazi u Zagreb na liječenje, gdje umire 14. prosinca 1920. na glasu svetosti. Pokopan je na Mirogoju. Biskupovi zemni ostaci preneseni su godine 1929. u crkvu Sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu, a 2002. godine u krčku katedralu.

Potom je pročitan proglas o namjeri pokretanja procesa koji je odaslan u sve župe, te – na latinskom i hrvatskom jeziku – dopis “Nihil obstat” kojim je Kongregacija za kauze svetih blagoslovila molbu biskupa Župana da se otvori postupak. Bilježnik prve sjednice Božidar Volarić obznanio je biskupov dekret o imenovanju članova radnih tijela u postupku. U Sudište su imenovani mons. dr. Slavko Zec za biskupskog ovlaštenika u kauzi, mr. Luka Paljević za promicatelja pravde te Milka Mrakovčić za bilježničarku i arhivisticu, a u Povjerenstvo stručnjaka za povijest i arhivistiku dr. Franjo Velčić, dr. Anton Bozanić i dr. fra Tomislav Mrkonjić. Imenovanim članovima povjeren je odgovoran posao ispitivanja o životu, krijepostima i glasu svetosti sluge Božje Antuna Mahnića te su stoga, zajedno sa biskupom Županom, prisegnuli na Sveto Evanđelje. Kako postupak za proglašenje blaženim i svetim uključuje i ispitivanje svjedoka o glasu svetosti sluge Božjega, postulator Ilijić predao je biskupu Županu popis predloženih svjedoka, koji je biskup odobrio i predao promicatelju pravde u kauzi. Na kraju prve sjednice biskup Župan konstatirao je da su ispunjeni svi preduvjeti i pročitao svečani proglas o otvaranju postupka za beatifikaciju i kanonizaciju sluge Božjega Antuna Mahnića.

Vjernicima u krčkoj katedrali, među kojima su se nalazile i tri Mahnićeve pranećakinje, obratio se mons. Jurij Bizjak, koparski biskup, iz čije biskupije potječe Antun Mahnić. Izrazio je zadovoljstvo što je otvoren postupak za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Mahnića i zahvalio na “naporima da se osnaži uspomena na život i rad tog pastira, kako bi se po primjeru i poticaju sluge Božjega još više zagrijali za Kraljevstvo Božje i što više uzljubili Crkvu te hrabro radili za slavu Božju i dobrobit svojih bližnjih, kao i za svoje osobno posvećenje. Radujemo se snažnoj duhovnoj povezanosti između Krčke i Koparske biskupije koje je sluga Božji Antun Mahnić još za života tako vjerno ujedinjavao te ih sigurno i nadalje ujedinjuje u vječnosti”, rekao je biskup Bizjak te poželio uspjeh kauze i pun milosti u svetom vremenu došašća.

Slavlje otvaranja postupka za proglašenje blaženim i svetim biskupa Mahnića zaključeno je pohodom na grob sluge Božjega i molitvom Isusu, Dobrom Pastiru da biskupa Mahnića proslavi sjajem svetosti.

Proces-otv.-1