Liskovica: ČUDESNO SAČUVAN KIP BL. GOSPE U RUŠEVINAMA CRKVE – Pred tim kipom molio je bl. I.Merz

Organizatori programa predstavljanja Dnevnika bl. Ivana Merza u Banjoj Luci 27. II. 2014. prigodom proslave 100. obljetnice početka njegova pisanja, željeli su uvrstiti u program i čitanje dijelova Dnevnika u kojima se bl. Ivan Merz lijepim riječima obraćao Blaženoj Djevici Mariji i dirljivim zazivima molio njezinu  pomoć u životu. No zbog duljine programa i raznih nastupa već u početku sastavljanja programa morali su odustati od te namjere.

Međutim istoga dana, neposredno prije početka programa dogodilo se nešto neočekivano. Prije izvjesnog vremena, nakon skoro 20 godina pošto je bila spaljena i razorena crkva u župi Liskovica kod Mrkonjić Grada u banjalučkoj biskupiji, pristupilo se konačno raščišćavanju njezinih ruševina. U ruševinama je pronađen još dobro sačuvan, ali dosta oštećen drveni kip Gospe Lurdske (odrezane su ruke ispod lakata) koji je odmah prenesen u biskupiju i tu stajao deponiran čekajući mogućnost da bude restauriran.

I upravo toga poslijepodneva zacijelo providonosno, biskup Franjo, prije odlaska u katedralu da predvodi koncelebriranu misu u čast Blaženika, prelistavao je upravo izašli Dnevnik bl. Ivana Merza, a koji je te večeri trebao biti predstavljen. Ne malo se iznenadio kad je naišao na objavljenu fotografiju Gospina kipa, ispod koje je stajalo da je to kip Gospe pred kojim se molio bl. Ivan Merz kao mladić u Banjoj Luci. Kip se naime najprije nalazio u „biskupovoj crkvi“ i nakon potresa 1969. g. kada je crkva bila teško oštećena, a onda i uklonjena da bi se gradila nova katedrala, prenesen je  u župu Liskovica gdje je ostao do rata i gotovo čudesno ostao sačuvan u ruševinama crkve kroz skoro 20 godina. Sada je opet u Biskupskom Ordinarijatu i čeka kada će se naći potrebna sredstva da bude stručno restauriran i vraćen na čašćenje vjernicima, osobito štovateljima blaženog Ivana.

Fotografiju kipa objavljenu u ovom izdanju Dnevnika na str. 170. na molbu postulatora poslao je uz popratno pismo tadašnji župnik iz Liskovice još oko 1975. g. Postulaturi Ivana Merza u Zagreb kad se kip još nalazio u toj župnoj crkvi. (Ovo popratno pismo župnika i danas se čuva u Arhivu Postulature kao i izvorna fotografija kipa.)

Nakon što je kip definitivno identificiran toga poslijepodneva 27. veljače  2014. a to je potvrdio i postulator p. Božidar Nagy koji dobro poznaje kretanje toga kipa i njegovu povijest, biskup Franjo Komarica dao je kip iste večeri prenijeti u dvoranu Europske akademije gdje se odvijalo predstavljanje Dnevnika.  Tu je kip tijekom predstavljanja izazvao posebnu pozornost i znatiželju sudionika i gostiju u prepunoj dvorani.

Na kraju predviđenog programa biskup Franjo je opet uzeo riječ te nazočnima protumačio otkuda u dvorani ovaj i ovakav Gospin kip. Naglasio je kako nenadano identificiranje teško osakaćenog i oštećenog kipa Gospe Lurdske iz potpuno porušene crkve s onim kipom koji je objavljen upravo u  izašlom Dnevniku blaženog Ivana nikako nije „puki slučaj“ nego znak Providnosti Božje da i blaženi Ivan želi da njegovi štovatelji časte isti dragi Gospin kip kojega je i on častio. Biskup je izrazio želju da bi se svim štovateljima blaženog Ivana ponudila mogućnost da svojim i skromnim darom sudjeluju u restauraciji ovog izuzetnog „Blaženikova dara“! Završio je svoje obraćanje otpjevavši jednu manje poznatu, ali veoma lijepu pjesmu u čast Blaženoj Djevici Mariji.

Iz cijeloga ovog neobičnog događaja zaključujemo kako je bl. Ivan Merz očito „nezadovoljan“ da organizatori predstavljanja njegova Dnevnika nisu uključili u program njegove misli o bl. Gospi kojih ima mnogo u Dnevniku, pa je providio tako, što je na predstavljanje njegova Dnevnika poslao Gospin kip pred kojim se je molio kao mladić u Banjoj Luci, kako bi svratio pozornost svih sudionika ove svečanosti stogodišnjice početka pisanja Dnevnika na svoju pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji koja je tako prisutna i u njegovu Dnevniku!!!