Ljubljana-Frankfurt: DR. SAŠA CERAJ IZABRAN ZA ČLANA IZVRŠNOG ODBORA EUROPSKE OLIMPIJSKE AKADEMIJE

Doc. dr. sc. Saša Ceraj poznat je ne samo štovateljima bl. Ivana Merza nego i šire. Još 2013. g. doktorirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu disertacijom koja nosi naslov: Doprinos dr. Ivana Merza i Hrvatskog Orlovskog Saveza hrvatskoj kulturi, posebice tjelesnoj kulturi. Godine 2014. izabran je za ravnatelja Hrvatske olimpijske akademije, a od 2015. predaje u svojstvu docenta također na Hrvatskom katoličkom sveučilištu izborni kolegij „Dr. Ivan Merz – izabrane teme“.

Na slici:  Izvršni odbor Europske olimpijske akademije. Dr. Saša Ceraj prvi slijeva.

Kao ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Dr. Ceraj je sudjelovao 20. rujna 2018. godine u Ljubljani na IV. Konferenciji europskih olimpijskih akademija na kojoj je – nakon šest godina priprema po prvi put u povijesti – osnovana Europska olimpijska akademija (EOA), kao kontinentalno udruženje 51 nacionalne olimpijske akademije. Na toj osnivačkoj skupštini dr. Ceraj je izabran za člana Izvršnog odbora novoosnovane Europske olimpijske akademije. Njegov izbor predstavlja veliko priznanje radu Hrvatske olimpijske akademije na međunarodnom planu. U izvršna tijela novoosnovane organizacije – Europske olimpijske akademije, izabrani su osim dr. Ceraja predstavnici Olimpijskih akademija iz ovih zemalja: Njemačka, Ukrajina, Bugarska, Latvija, Francuska, Slovenija.

Na ovoj IV. Konferenciji održanoj u Ljubljani nazočili su i predsjednik Europskih olimpijskih odbora Janez Kocijančič, predsjednik Europskog i Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, dopredsjednik Europskog fair play pokreta i predsjednik Slovenske olimpijske akademije Miro Cerar, predsjednik Međunarodne olimpijske akademije Isidoros Kuvelos, predsjednica Radne skupine za nacionalne olimpijske akademije Europskih olimpijskih odbora i predsjednica Njemačke olimpijske akademije Gudrun Doll-Tepper, predsjednik Slovenskog olimpijskog odbora Bogdan Gabrovec, predsjednik Inicijativnog odbora Manfred Lemar, ministar vanjskih poslova Slovenije i bivši predsjednik Vlade Republike Slovenije Miroslav Cerar, gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič, te drugi visoki dužnosnici iz sportskog i političkog života.

Prvi sastanak Izvršnog odbora Europske olimpijske akademija održan je u Frankfurtu 16. i 17. siječnja 2019. Na tom prvom sastanku doc. dr. sc. Saša Ceraj imenovan je predsjednikom Komisije za obrazovanje EOA-e (Education Commission of the European Olympic Academy). U svome govoru nakon izbora naglasio je kako će njegova nastojanja biti usmjerena prema uključivanju članova i kolega u zajedničko djelovanje s ciljem osnaživanja hrvatskih pozicija u olimpijskom pokretu.

Hrvatska olimpijska akademija članica je Međunarodne olimpijske akademije i Europske olimpijske akademije te aktivni sudionik u olimpijskom pokretu. Hrvatska olimpijska akademija provodi djelatnost na polju promicanja temeljnih načela olimpizma i olimpijskog pokreta, promicanja etičkih načela, fair playa, tolerancije, spajanja sporta s obrazovanjem, kulturom i umjetnošću i obrazovne programe za osposobljavanje i usavršavanje stručnih kadrova za potrebe sporta. Sve ove ideje promicao je također i bl. Ivan Merz kroz svoje radove o tjelesnom odgoju i fizičkoj kulturi koji su objavljeni u njegovim Sabranim djelima, svezak 2. i 5.