LUDBREG: Merčeva misao „Pričest je izvor života“ – tema susreta ministranata

 

Sve okupljene mlade hodočasnike na početku  je pozdravio vlč. Siniša Dudašek, biskupijski povjerenik za pastoral ministranata. Nakon pozdrava uslijedio je rad po grupama.

Osamnaest animatora vodilo je 18 skupina mladih u obradi prigodne kateheze pod nazivom „Pričest je izvor života“ što je misao bl. Ivana Merza iz njegova Dnevnika. U prigodnoj katehezi, mladi su upoznali važnost ludbreškog svetišta, upoznali su se s osobom bl. Ivana Merza, kojega je Papa Benedikt XVI. uvrstio među 18 najvećih štovatelja sv. Euharistije u povijesti Crkve, te su razmišljali o Pričesti koja je izvor našeg duhovnog, vjerničkog i vječnog života.

U 11 sati je slijedilo Euharistijsko slavlje, a prije je bila mogućnost za svetu ispovijed. Na početku je sve prisutne pozdravio vlč. Ivica Cujzek, župni vikar u Ludbregu. Posebni pozdrav je bio upućen ravnateljici Osnovne škole iz Ludbrega i svim učiteljima, jer je ova misa bila i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine. Euharistijsko slavlje je predvodio duhovnik u malom sjemeništu na Šalati, vlč. Ivan Grbešić. U zanimljivoj i poučnoj propovijedi, na primjeru kotača, mladima je objasnio kako trebamo biti uvijek povezani s Isusom koji je osovina našega života. Kao što su špice kotača povezane sa osovinom, tako i mi moramo biti povezani sa Isusom preko molitve, sakramenata, dobrih djela jer jedino tako možemo stići u životu k željenom cilju, a za mnoge mlade današnjice taj je cilj  poziv Isusa koji je rekao apostolu Petru; „Idi za mnom!“.

Nakon kratke stanke za ručak koja je uslijedila nakon svete mise, svi hodočasnici su se uputili u obližnju kino dvoranu gdje je započeo drugi dio hodočasničkog programa.

Na početku programa u kino dvorani sve je pozdravio vlč. Siniša Dudašek koji je pozvao vlč. Ivana Grbešića da predstavi svrhu, rad i život Malog sjemeništa na Šalati. Posebno je bio dirljiv trenutak kada je vlč. Ivan pozvao na pozornicu sve one koji žele postati svećenici, redovnici ili časne sestre. Na taj poziv na pozornicu je došlo preko 30 mladih koji su nagrađeni velikim pljeskom. U svojem govoru vlč. Ivan je govorio o Sjemeništu i svom vlastitom pozivu i izrazio želju da se uskoro na Šalati susretne sa svima koje Bog poziva u svećeništvo. 

Nakon toga su svi pogledali kratki film od 10 minuta o svjedočenju svoga poziva č.s. Maje Pavle Bašić iz Zagreba. Nakon filma, na pozornicu je pristupila „ženska ekipa“, osoba A, koja je bila s. Damjana, osoba B, vjeroučiteljica Dubravka Červek iz župe Martijanec,  i osoba C, animatorica Ana-Marija Pošpaić iz župe Bartolovec. Mladi su im mogli postaviti pitanja vezana uz njihov život i rad, inspirirani na ogledanom filmu. Program je vodila Maja Hudoletnjak, studentica katehetskog fakulteta.

Nakon njihova svjedočenja, mladi su pogledali drugi kratki film o svjedočanstvu fra Joze Čirka. Nakon filma je na pozornicu došla „muška ekipa“, osoba A, vlč. Siniša Dudašek, osoba B, bogoslov Dario Levanić, i osoba C, animator Alen Žnidarić. Mladi su zatim njima postavljali svoja pitanja.

Na kraju ovoga susreta mladi su se pomolila za sve osobe koje žive svoje duhovno zvanje u svijetu, za one koji su na putu prema svećeništvu ili redovništvu i za nova duhovna zvanja. Potom su primili Božji blagoslov te zapjevali pjesmu „Krist na žalu“, kojom je završilo ovogodišnje hodočašće ministranata i vjeroučenika u Ludbreg.