Mali Lošinj: BL. IVAN MERZ NA ANIMATORSKOM LJETU MLADIH 2019. ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije u Domu sv. Martina na Malom Lošinju od 8. srpnja do 19. kolovoza 2019. održalo se Animatorsko ljeto. Od 8. srpnja do 15. srpnja boravila je Prva lošinjska skupina, od 15. srpnja do 22. srpnja Druga lošinjska skupina, od 22. srpnja do 5. kolovoza Treća lošinjska skupina, od 5. kolovoza do 12. kolovoza boravila je Četvrta lošinjska skupina, a od 12. kolovoza do 19 kolovoza Peta lošinjska skupina. U prvoj je grupi stiglo tridesetak mladih Zagrebačke nadbiskupije te troje animatora i svećenika predvođenih povjerenikom za mlade vlč. Ivanom Valentićem. I tako se nastavilo s ostale četiri skupine do kraja mjeseca kolovoza.

Animatorsko ljeto na Malom Lošinju bilo je obogaćemo raznim igrama, skečevima, pjesmom i plesom, dakako, uz duhovni karakter posebice. Mladi su slavili Boga, upoznavali jedni druge te se pripremali za rad u svojim župnim zajednicama, ali i za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati sljedeće godine.

Svaka je grupa tijekom Animatorskog ljeta imala za zadatak upoznavati život i djelo blaženog Ivana Merza čiji je citat iz njegova Dnevnika ujedno i poslužio kao geslo ovogodišnjeg Animatorskog ljeta, a glasilo je: „Gdje nema Tebe, Bože, tamo nema ni veselja“!

Mladi su kroz kateheze, uz pomoć animatora i svećenika, govorili o važnim dijelovima katoličkog života. Osobiti su naglasak stavili na važnost Crkve, liturgije i molitve koja su bila središta duhovnog života bl. Ivana Merza. Svaki je dan počinjao i završavao zajedničkom molitvom dok je središnji i bitni dio svakoga dana bilo slavljenje Sv. Mise. Mlade se osobito dojmio i jedan dan šutnje u Animatorskom programu. Toga bi dana razmišljali o svojoj ulozi u životu Crkve i svome odnosu prema Bogu i bližnjima.

Svaka se grupa, od Prve do posljednje lošinjske skupine vratila u svoje domove prepuna dojmova, novih znanja i iskustava, novih prijateljstava te tako ojačana postala još spremnija za rad i pomoć svojim župnicima, ali i Zagrebačkoj nadbiskupiji.