Marija Bistrica: BL. IVAN MERZ NA HODOČAŠĆU MLADIH ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE

(Na naslovnoj fotografiji je majica s geslom Hodočašća mladih u Mariju Bistricu 2019. Geslo je preuzeto iz Dnevnika bl. Ivana Merza.)

Budući da već tradicionalno geslo Animatorskog ljeta postaje i geslo Hodočašća mladih u Mariju Bistricu, tako je ove godine 7. i 8. rujna 2019.  geslo hodočašća mladih glasilo: „Gdje nema tebe, Bože, nema ni veselja!“ koje je uzeto iz Dnevnika bl. Ivana Merza. Geslo se lijepo uklopilo u geslo 288. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba – „Što god vam rekne, učinite!“ , koje je pak geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 2020. godine.

Upoznavanje lika bl. Ivana Merza uklapa se u trogodišnju pripremu za Susret, kroz koju su mladi izbližeg upoznavali još i sv. Josipa i bl. Alojzija Stepinca. Bl. Ivan Merz izabran je zbog toga što se riječi „Što god vam rekne, učinite!“ jasno vide u načinu na koji je on kao mlada osoba i k tome laik živio svetost u poslušnosti Bogu, stoga je njegov lik jako blizak današnjim mladima. Uz to, vrhunac susreta, zajedničko misno slavlje održat će se 10. svibnja 2020. na blagdan bl. Ivana Merza. Tijekom hodočašća u Mariju Bistricu za mlade je priređen program u kojem su  mladi koji možda nisu sudjelovali na Animatorskom ljetu imali priliku saznati podatke o životu bl. Ivana Merza. Neke od igara bile su uparivanje podataka, zadaci s osmosmjerkama i sl.

Svake godine na Animatorskom ljetu sudionici dobivaju majice čiji je dizajn povezan s temom ljetovanja. Ove godine na majicama se nalazi slikoviti prikaz natpisa na grobu bl. Ivana Merza: „Hvala ti orle Kristov što si nam pokazao put k Suncu!“ što je prikazano slikom sunca i orla u letu, usmjerenog prema Suncu. Ispod toga nalazi se stilizirani prikaz valova mora unutar kojih se nalazi geslo Animatorskog ljeta. Majice su plave boje, a isti dizajn na majicama sive i narančaste boje je uotrebljen i za majice koje su nosili sudionici Hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu.

 

UZ SLIKU NA NASLOVNICI:

Majice koje su mladi hodočasnici, njih oko tisuću, nosili za vrijeme hodočašća na Mariju Bistricu imale su ovaj natpis:
“Gdje nema Tebe, Bože, tamo nema ni veselja.” – bl. Ivan Merz.
Hodočašće mladih u Mariju Bistricu 2019.
Iznad ovoga natpisa nalazi se crtež koji prikazuje orla koji leti prema suncu. To je ilustracija čuvene rečenice s vrpce nadgrobnog vijenca što su ga mladi štovatelji bl. I. Merza iz Vinkovaca donijeli na grob bl. Ivana, a glasi:

“Hvala ti, Orle Kristov, što si nam pokazao Put k Suncu!”