MLADA MISA VELEČASNOG MATIJE SLIŠKOVIĆA U ŽUPI BL. IVANA MERZA ZAGREB-ŠPANSKO

U nedjelju 27.lipnja 2021. u župi blaženog Ivana Merza u Zagrebu bilo je iznimno svećano i radosno zbog slavlja mlade mise velečsnog Matije Sliškovića. Slavlje je održano na župnom zemljištu na križanju Zagrebačke avenije i Zagrebačke ulice gdje župljani u nedostatku vlastite crkve već više od godinu dana održavaju euharistijska slavlja. Župa blaženog Ivana Merza ove godine slavi 10 godina postojanja i ponosna je na svog prvog mladomisnika.

Na samom početku misnog slavlja upravitelj župe vlč. Marko Čolak pozdravio je mladomisnika, njegovu obitelj, okupljene župljane, druge mladomisnike, svećenike i đakone.

Mladomisničko geslo vlč. Matije Sliškovića je: „Doista, jao meni ako evanđelje ne naviješćujem“.

U svojoj propovjedi vlč. Marko Vuković se osvrnuo na navještaj evanđelja , značenje i važnost Božje riječi rekavši: „Koliko nas duboko mogu pogoditi riječi? Riječi prolaze kroz tijelo i kroz dušu i ulaze u najtajnije i najskrivenije odaje naše savjesti i tamo, ili provociraju i tjeraju nas na nasilje ili liječe i tješe.“ Potom je nastavio s pitanjima potičući nas na razmišljanje:“ Pred Božjom riječi čovjek se nalazi na ispitu pred kojim se ne može sakriti. Jesi li spreman riskirati u ime Božje riječi? Imaš li vjere, imaš li povjerenja da je to riječ izgovorena s ljubavlju i brigom za tebe? Hoćeš li krenuti u avanturu života s Bogom, u avanturu otkrivanja onog talenta kojeg je Bog usadio u tebe i želi da se razvije preko granica tvoje sigurnosti, tvojih predvidljivih, jeftinih i dosadnih puteva? Usuđuješ li se s Bogom krenuti u avanturu života? „

Velečasni Marko Vuković nastavlja: „Od Božje riječi čovjek ne može pojeći. Božja Riječ je život. Čovječe nisi sam, Bog te ljubi.“

Obračajući se mladomisniku vlč. Marko nastavlja: „Ti ćeš biti taj koji će ljudima reći da se Božja riječ ostvaruje, da ima učinak i da je Božja riječ život.  Ti ćeš nuditi sakramente. Temljena smisao sakramenata je da je čovjek izgubljen i da ne može izaći sam iz svoje izgubljenosti i slabosti i da će se vrtjeti neprestano u istom krugu svoje ljudske slabosti. I koliko god puta odlučio suprotno uvijek ćeš se vraćati na isto, osim ako ga sam Bog preko svojih sakramenata, djelujući svojom riječi i milošću ne iščupa iz tog stanja. Ti ćeš reći čovjeku: Nisi sam, Bog te ljubi u tvom pozivu da kreneš u avanturu  života s Bogom, u ostavrenje talenata koje ti je dao. Nisi sam kada budeš riskirao u društvu, u odnosima, u obitelji, i sam sa sobom, kada budeš riskirao sve što imaš, sve što si gradio u svom životu, kada budeš visio na koncu života, kada se budeš držao za zadnju slamku ispod tebe će stajati Božje ruke. Nemoj se bojati, Bog je obećao i on je pristutan. Jedino s njime možeš ići u avanturu života.“ Za kraj je poručio mladomisniku: „Dragi Matija najveći smisao tvoga života, tvoje najveće dobro i užitak neka bude život ovih ljudi. Za tebe nema veće plaće i većeg uspjeha nago da su oni slobodni i da koračaju s Bogom. Da im sa srca otpada sve što ih tišti i čega se boje, kad ne znaju kamo ići ti se Matija razdaj za njih. To je tvoja temeljna i najveća životna zadaća, tvoj najveći uspjeh i tvoja najveća radost da ljudi koje ćeš susretati, zbog kojih ćeš se odreći svoje obitelji, i nekih čežnja svojeg srca, kako bi mogao voljeti sve i razdati se svima i kako  bi mogao živjeti za sve. Neka Bog tu tvoju odluku i tvoju ljubav života oplemeni i učini te sposobnim da voliš povjerene ti vjernike njegovom ljubavlju.”

Nakon završenog misnog slavlja mladomisnik prepun emocija zahvalio je Bogu, svojim roditeljima, braći Branimiru i Davidu, prijateljima, župljanima i svima koji su ga pratili na svećeničkom putu.

Misno slavlje uveličali su župni zborovi: zbor mladih Put k suncu, mješoviti župni zbor i obiteljski zbor. Uslijedio je mladomisnički blagoslov, te domjenak i druženje uz pjesmu i veselje na župnom zemljištu.

Mladoj misi predhodila je trodnevna priprava i molitva krunice.

Galerija fotografija s mladomisničkog slavlja