NA FILIPINIMA SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN BL. IVANA MERZA

Na Filipinima se i ove godine 10. SVIBNJA posebno proslavio blagdan blaženog Ivana Merza. Prvi put se sveta euharistija slavila u novom blagoslovljenom centru „Blaženi Ivan Merz“ u Quezon Cityu. U proslavi blagdana sudjelovalo je stotinjak vjernika iz različitih mjesta i svih dobnih skupina. Oltar, kao središnje mjesto okupljanja je bio jako lijepo ukrašen, a slika blaženog Ivana bila je izložena na štovanje.

Svečanim Vesperama-večernjom molitvom iz Božanskog časoslova započela je proslava blagdana, a molitvu je predvodio fr. Richard Diaz, CICM, dekan Maryhill School of Theology. Svečanu svetu misu predvodio je fr. Rory Lunario, odgojitelj sjemeništaraca i svećenik novoosnovanog društva apostolskog života “Zavod svete obitelji”. U homiliji se fr. Lunario posebno osvrnuo na evanđeoski tekst  iz Matejeva evanđelja 15,13 “Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što, nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze. ” Također je fr. Lunario posebno prikazao život blaženog Ivana. Podsjetio je vjernike na činjenicu da su svi pozvani na svetost, na ljubav tamo gdje ljubavi i nema. Obraćajući se mladima propovjednik ih je potaknuo na život u čistoći po primjeru bl. Ivana.

Nakon svete mise okupljenim vjernicima obratio se i vicepostulator Dave Dela Cruz, koje je okupljene pozvao da nastoje slijediti blaženog Ivana Merza u smislu predanja Bogu. Vicepostulator je također pozvao vjernike i da se mole za kanonizaciju bl. Ivana Merza ali i da mole bl. Ivana za zagovor u svim svojim potrebama i molitvenim nakanama.

Volonteri i uprava Centra bl. Ivan Merz izrazili su svoju predanost tako da su izmolili „Molitvu predanja“ koju je prethodno sastavio vicepostulator. Blagdan bl. Ivana Merza proslavljen je svetim misama diljem Filipnima, između ostaloga u katedrali Sv. Ivana Evanđeliste u nadbiskupiji Lingayen-Dagupa u Pangasinanu gdje je svetu misu predvodio fr. Jeffrey Segovia, a u biskupijskom svetištu Svete Marte u Paterosu, misu je predvodio naš suradnik Kyle Rafaelle Vasallo.

U nastavku donosimo tekst posvete-predanja koju su izmolili aktivni štovatelji bl. I. Merza i suradnici u Vicepostulaturi na Filipinima:

 Molitva posvete – predanja za apostole mladih

Ljubljeni i milosrdni Bože: Oče, Sine i Duše Sveti, stojim pred Tobom i Tvojom Crkvom kako bih izrazio svoje predanje u služenju Tebi i Tvom narodu, osobito mladima, u duhu Tvoga sluge, našega moćnog zagovornika blaženog Ivana Merza. Danas, kad slavimo blagdan blaženog Ivana Merza, obećavam Tebi i cijeloj Crkvi da ću:

  • vršiti Tvoju volju i živjeti prema Tvom nauku,
  • svakodnevno služiti Tebi i Crkvi dijeleći sve svoje talente koje si mi darovao,
  • posvetiti se studiju i formaciji kako bih mogao podučavati Tvoj narod, posebno mlade,
  • promicati liturgiju u skladu s naukom Svete Crkve,
  • ljubiti i vjerno slijediti Papu, Tvoga namjesnika na zemlji,
  • čuvati svetu uspomenu na blaženog Ivana Merza i druge svece promičući njihov glas svetosti i
  • pomagati u kanonizaciji blaženog Ivana Merza promicanjem i nasljedovanjem njegova života i svetosti u svemu što će dovesti do njegova upisivanja u knjigu Tvojih svetaca.

Izabrao si blaženog Ivana da bude apostol mladih, pomozi mi slijediti Isusa kao što ga je slijedio bl. Ivan, te kako bih mogao biti apostol mladih u sve dane svoga života. Neka me štiti Blažena Djevica Marija, Majka Božja i Kraljica svih svetaca, i neka mi pomogne živjeti ovo predanje. Predajem ti se zajedno s blaženim Ivanom Merzom sada i zauvijek. Amen.

Puk odgovori:  Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetome, kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.