NADAHNUĆE BL. IVANA MERZA – USKRS FEST I OVE GODINE SVEČANO PROSLAVLJEN

Sastav ‘Matheus’ iz Bizovca pobjednik je Uskrs festa 2010. s pjesmom „Utočište vječno“. Zanimljivo, pjesma je posvećena Božanskom milosrđu koje se upravo u Katoličkoj crkvi obilježava i slavi na Bijelu nedjelju. Uz ove debitante na Bijelu nedjelju, 11. travnja, na natjecateljskoj večeri u Koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’ u Zagrebu drugo mjesto su osvojili Lidija Bačić i klapa ‘Grobnik’, a treće (kao i 2009. godine) Riječanka Maja Tadić. Izvođači su među sobom za najbolje odabrali drugoplasirane, dok je Glas Koncila za najbolji tekst nagradio pjesmu „Nisam sam’, u izvedbi sastava ‘Emaus’ iz Sarajeva.
Uručujući nagrade i pozdravljajući sve – u ime visokog pokrovitelja Uskrs festa 2010. predsjednika HBK-a đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića – zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zahvalio je mladima što se već nekoliko desetljeća  okupljaju na najstarijem hrvatskom festivalu duhovne glazbe. „Uskrs je pokretač. Uskrsli Isus pokreće stvaralaštvo, kako glazbeno tako i životno. Potiče nas u trčanju, od njegovog groba u svijet noseći Krisotvu radost, mir i ljubav“, rekao je kardinal Bozanić i pozvao mlade da budu i dalje stvaratelji.
Voditeljica pobjedničkog sastava ‘Matheus’ Sandra Lovrinčević izjavila je da pobjeda za njih znači potvrdu dugogodišnjeg rada u župi u Bizovcu, od pjevanja na misama do redovitih tjednih molitva srijedom iz kojih su proizašla brojna nadahnuća, pa su tako počeli i stvarati autorske pjesme. Želja im je da i ubuće duhovnoj glazbenoj sceni ponude neke svoje pjesme jer kad pjevaju znaju da dvostruke mole, te je i to potvrda svega i zbog toga su jako sretni što su pobjedili na Uskrs festu 2010.
Natjecatelji Uskrs festa – i to je njegova osobitost – dolaze iz raznih krajeva, s otoka Raba, Brača, Korčule, iz Bizovca, Gornje Stubice, Koprivnice, Mađareva, Požege, Rovinja, Splita, šibenika, Rijeke, Zadra, Zagreba, te Sarajeva i širokog Brijega. Na Festivalu je nastupilo devet debitanata. Druge godine za redom ostvario se i dugogodišnji san organizatora, Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatskoga katoličkog radija, zvan „Uskrs fest orkestar“ što znači da je natjecanje ponovno bilo ‘uživo’.
Uz izravan televizijski prijenos na HTV-u Plus i radijski prijenos na HKR-u kojeg su preuzimali Radio Marija, Radio postaja Mir Međugorje, Radio Marija Bistrica, Radio Vrhbosna, Radio Marija (Srbija) i Radio Bljesak, najstariji festivali kršćanske glazbe medijski su još podržavali: Glas Koncila, IKA, KTA, Katolički tjednik, Vukovarske novine, Kana, Veritas – glasnik sv. Antuna Padovanskog, Zvonik, Zvona, Ri TV, Primorski radio, Radio Mrežnica i Radio Vukovar.
Sve informacije možete pronaći na web stranicama: http://uskrsfest.hbk.hr/