NATJEČAJ ZA “USKRS FEST 2011”


Počeci, pak samog Uskrs festa datiraju još od 1978. god. Izvorno nadahnuće za Uskrs fest bio je blaženi Ivan Merz, čija se 50. obljetnica smrti obilježavala te godine na svečani način. Nakon veoma uspjele Akademije za blagdan Krista Kralja 1978. u povodu proslave bl. Ivana Merza došla je ideja da se pokrene smotra glazbenog stvaralaštva mladih za izvođenja duhovne glazbe, gdje bi se našli svi sastavi koji izvode duhovnu glazbu. O. Božidar Nagy, koji je već tada vršio službu postulatora bl. Ivana Merza predložio je ideju Katehetskom centru Zagrebačke nadbiskupije koji je prihvatio pokroviteljstvo. Taj prvi Festival, odnosno Smotru kako se tada  zvala, organizirao je sam postulator o. Božidar sa suradnicima. Tako je 22. travnja 1979. u Dječačkom sjemeništu na šalati održan prvi Festival duhovne glazbe „Zagreb 1979." Kasnije je smotra prerasla u festival koji se održavao iz godine u godinu mijenjajući lice i prostor.  U nastavku donosimo proglas za ovogodišnji Festival.

„Uskrs fest“ – najstariji festival hrvatske popularne kršćanske glazbe
održat će se 30. travnja i 1. svibnja 2011. u Zagrebu
u organizaciji Odbora HBK za mlade i Hrvatskoga katoličkog radija.
U tu svrhu Organizacijski odbor Festivala raspisuje :


NATJEČAJ
za skladbe Uskrs festa 2011. koji je otvoren do petka 18. veljače 2011.
Uvjeti natječaja su sljedeći:
• skladbe tematski trebaju imati kršćanski karakter;
• skladbe trebaju biti nove, ne objavljivane, niti javno izvođene;
• skladbe ne smiju biti dulje od 4 minute;
• uredno potpisani autori glazbe, teksta i aranžmana

Prijava na natječaj dostavlja se isključivo na CD-u, a mora sadržavati:
• oglednu demo snimku pjesme koja ne mora biti studijska, ali glazbeno-produkcijski treba biti što sličnija izvedbenoj verziji. Aranžman pjesme mora biti definiran, ali ne mora biti definitivan. Pjesma može biti poslana i u mp3 formatu s minimalnom rezolucijom od 192 kbps
• tekst pjesme u Word formatu
• kraću biografiju izvođača sa svim potrebnim podacima (adresa, telefon, e-mail, web i sl.)
• uz prijavu treba navesti župu ili zajednicu u kojoj se djeluje te dostaviti potvrdu povjerenika za mlade matične nad/biskupije

Prijave koje stignu nakon 18. veljače ili ne budu ispunjavale gore navedene uvjete neće uopće biti razmatrane od strane stručne komisije.
Rezultati natječaja bit će objavljeni u emisiji „Sacro ritam“ Hrvatskoga katoličkog radija (HKR) u četvrtak 3. ožujka, 2011. u 20.30. 
Autori jamče za originalnost skladbi koje pošalju na natječaj. Skladbe upitne originalnosti neće biti razmatrane od strane prosudbene komisije. Naknadno utvrđivanje plagijata povlači za sobom sankcije određene festivalskim pravilnikom.
Uskrs fest 2011. odvija se kroz dva dana. U nedjelju 1. svibnja je festivalska večer koja će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a u subotu 30. travnja prigodni je program koji je obvezan za sve izvođače festivala. 
Sve izvođače na Uskrs festu 2011. pratit će zajednički instrumentalni sastav.
 
Radove slati na adresu:
USKRS FEST 2011.
Ured HBK za mlade
Kaptol 21
10 000 Zagreb
Dodatne informacije radnim danom od 8.00 do 16.00 na telefon: 
(01) 48 14 699 ili na e-mail: [email protected]


               Očekujemo Vaše sudjelovanje! Organizacijski odbor ”Uskrs festa 2011.”