Novi Golubovec – PRVO ZVONO BL. IVANA MERZA U HRVATSKOJ

barbara.jpg Zagrebački pomoćni biskup mons. Valentin Pozaić blagoslovio je u ponedjeljak 7. travnja za novoizgrađenu kapelu sv. Barbare u župi Mihovljan tri zvona te će se sada po zagorskim bregima iz vitkoga zvonika razlijegati zvuci najvećeg zvona posvećenog sv. Barbari, srednjega posvećenog Majci Božjoj Bistričkoj te najmanjeg s natpisom "Bl. Ivane Merz, moli za nas".
Tom je prigodom u kapeli sv. Barbare, u nazočnosti brojnih vjernika, donatora te izvoditelja radova, biskup Pozaić predvodio i svečano misno slavlje u koncelebraciji s mihovljanskim župnikom Marijanom Piskačem te svećenicima Zlatarsko-belečkog dekanata.
Merčevo zvono, težine 96 kilograma, darovale su dvije tvrtke koje imaju sjedište u Novom Golubovcu – Golubovečki kamenolom i Schiedl. Zvono Majke Božje Bistričke, težine 162 kilograma, darovala je Općina Novi Golubovec, a najveće zvono posvećeno zaštitnici rudara sv. Barbari, težine 230 kilograma, dar je Vlade Republike Hrvatske. Zvona su lijevana u Ljevaonici umjetnina i crkvenih zvona "Tržec" iz Zagreba, a nakon blagoslova su postavljena u zvonik i opremljena elektromotornim pogonom te digitalnim satom i programatorom.
Prvo zvono u čast bl. Ivana Merza u Bosni i Hercegovini, težine 185 kilograma, postavljeno je u okviru proslave Srednjeuropskoga katoličkog dana 2005. godine župnu crkvu Svete Obitelji u Kupresu, a darovali su ga slovenski katolici. (N. Pintarić)