ODRŽAN DRUGI “PUT K SUNCU” – Zagreb, 15. V. 2010.

Za pokretanje i ostvarenje ovoga projekta dao je odobrenje Gradski ured grada Zagreba i Agencija zapks-2010-otvorenje_zbor.jpg odgoj i obrazovanje.
Sudjelovalo 250 učenika osnovnih škola iz Hrvatske i Zapadne Hercegovine, a natjecanje je obuhvaćalo pet kategorija: 1. Znanje o bl. Ivanu Merzu i njegovom Putu k Suncu. 2. Literarni sastavak (proza-pjesma) na istu temu. 3. Multimedijski računalni prikaz Puta k Suncu bl. Ivana. 4. Likovni prikaz bl. Ivana i njegova Puta. 5. Sportsko natjecanje u košarci i malom nogometu.
Na početku otvorenja programa sve nazočne pozdravila je prof. Lana špiljak-Fruk, glavni koordinator cijele manifestacije davši konkretne upute kako će se odvijati natjecanje. Potom je otpjevana himna natjecanja za koju je ove godine izabrana pjesma „Hvala ti, Orle Kristov“. Riječi i glazbu napisao je Don Ivan šutalo iz Mostara a prvi puta je pjesmu izveo mostarski dječji zbor „Leptiri“ na beatifikaciji bl. Ivana Merza u Banjoj Luci 2003. g. Ova je pjesma nastala u prvoj domovini bl. Ivana, Bosni i Hercegovini gdje je on rođen i čije riječi i glazba dočaravaju njegovu poruku i za naše vrijeme, kao i za ovaj projekt koji se održava njemu u spomen svake godine. Ovu pjesmu, koja je na ovom natjecanju proglašena himnom Puta k Suncu izveo je ženski dječji pjevački zbor župe sv. Petra iz Zagreba pod ravnanjem prof. Urse Vukman.
Nakon otpjevane himne sve uzvanike i sudionike natjecanja u ime škole „Dr. Ivana Merza“ i njezina ravnatelja g. Zvonka Piljeka pozdravila je njegova zamjenica prof. Mirela Bukač. Postulator bl. Ivana Merza, dr. Božidar Nagy u svome je kratkom pozdravnom govoru naglasio važnost i smisao cijele manifestacije koja se održava već po drugi puta. Cilj je ovoga projekta da se mladi upoznaju s bl. Ivanom, s njegovom porukom, s njime se sprijatelje i usvoje i ostvaruju njegove ideje koje vode prema uspjehu i na ovom i na drugom svijetu. Te su njegove ideje i načela izražena u 12 točaka Puta k Suncu što je bila tema i sadržaj ovogodišnjeg natjecanja.
 Jedan učenik recitirao je pjesmu „Uresu divni hrvatskog roda“ posvećenu bl. Ivanu Merzu  koju je napisala Anka Petričević, časna sestra Marija od Presv. Srca, klarisa iz Splita. Nakon recitiranja poslušana je i njezina uglazbljena verzija; glazbu za pjesmu napisao je Zvonimir Klemenčić iz Varaždinu a veoma uspješno ju je izvela glazbenička obitelj Stašić iz Lomnice kraj Zagreba.
 Sve nazočne pozdravio je i ing. Branko Korbar, predsjednik Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika koji su također izabrali bl. Ivana Merza za svoga zaštitnika. Ing. Korbar istaknuo je važnost primjera bl. Ivana Merza za mladež današnjice.
 Program otvorenja završio je dječji zbor župe sv. Petra s pjesmom „O ljubavi tvojoj pjevat ću u vijeke“ nakon čega je započelo natjecanje u raznim kategorijama čije rezultate navodimo na kraju ovoga prikaza.
 Pozornica na kojoj se odvio program otvorenja bila je ukrašena velikom slikom bl. Ivana Merza kao studenta, koju je prošle godine u svojoj ćeliji u Haagu naslikao hrvatski general Ante Gotovina.
Nakon programa otvorenja uzvanici i voditelji skupina okupili su se u prostoriji na 1. katu (engleski kabinet, učionica br. 8) u kojoj je nekada bila bolnička soba gdje je bl. Ivan proveo posljednja dva tjedna svoga zemaljskoga života i gdje je i umro 10. svibnja 1928. Mjesto gdje je bio bolnički krevet s kojega je bl. Ivan  otišao u vječni život za ovu prigodu posebno je bilo uređeno i  ukrašeno cvijećem i zapaljenim svijećama. Upravo zbog toga što je bl. Ivan obilježio ovu školu, nekada bolnicu, svojom svetačkom smrću, 1993. ova je škola dobila ime po njemu.
Svi sudionici i gosti natjecanja dobili su na poklon majice na kojima je bio otisnut lik bl. Ivana, te podaci održavanja ovoga drugoga Puta k Suncu.
Na završetku natjecanja pobjednicima su dodijeljene nagrade: pehari, medalje (zlatne, srebrne, brončane), te pohvalnice i zahvalnice. pks-2010-pohvalnica.jpg

Naslov „Put k Suncu“ kojim je nazvan ovaj natjecateljski projekt uzet je iz poznate izreke s vrpce vijenca što su mladi prijatelji i sljedbenici postavili na grob svoga uzora, bl. Ivana Merza još 1929. g. a u kojoj su kratko saželi cijeli njegov život i poslanje. Ta vrpca s natpisom i danas se čuva u njegovom muzeju u Zagrebu. Natpis u cijelosti glasi: „Hvala ti, orle Kristov, što si nam pokazao Put k Suncu“ tj. put k Isusu Kristu, suncu našega života.
I organizatori i sudionici ove manifestacije, kojoj je krajnji cilj bilo upoznavanje bl. Ivana Merza i usvajanje vrijednosti koje je on živio i promicao, bili su veoma zadovoljni uspjehom ovoga natjecanja i cijele manifestacije koja će se i u buduće organizirati svake godine.

POBJEDNICI  U NATJECANJU
DRUGOG  „PUTA K SUNCU“  2010.

1. POZNAVANJE ŽIVOTA BL. IVANA MERZA
    I NJEGOVA PUTU K SUNCU:
Prvo mjesto: Marko Furjan, Oš „Ljubljanica“, Zagreb
Drugo mjesto: Magdalena Momčinović, Oš „Ljubljanica“ Zagreb
Treće mjesto: Krešimir Borošak, Oš „Voltino“, Zagreb

2. LITERARNI RADOVI
Prvo mjesto: Petra Jambrović, Oš „Ljubljanica“. Rad u prozi nosi naslov  „Molitva bl. Ivana Merza“.
Drugo mjesto dijele: a) Lucija Prah i Kristina Iličić, Oš „Voltino“ Zagreb  za rad „Traženje istine i smisla života“; b) Ines Basuga, Oš Komarevo za rad „Bl. Ivan Merz“
Treće mjesto dijele: a) Antonija Orač, Oš „Luka“ Sesvete za pjesmu   „Put k Suncu – život je put sreće“; b) Ilan Nestić, Oš „Oton Iveković“ Zagreb za pjesmu  „Ivane…“

pks-2010-pobj.lit.rad.jpg3. LIKOVNI RADOVI
Prvo mjesto: Maja Sokač, Oš Markuševac
Drugo mjesto dijele: a) Marko Voljevec, Oš „Medvedgrad“ Zagreb; b) Karla Domitrović, Oš „Luka“, Sesvete
Treće mjesto dijele: a) Mateja Bandić i Ivona Perković, Oš Budaševo-Topolovec-Gušće; b) skupina učenika nižih razreda Konrad Kiss, Patrik Juraj Valas, Helena Dabčev-Gostiša, Dorotea Meštrić, Lana Meštrić i Bruno Prostran, Oš „Gundulić“ Zagreb

4. MULTIMEDIJALNA RAČUNALNA PREZENTACIJA
Prvo mjesto: Antonijo Andrijević, Matija Blažević i Tomislav Peša, Oš Oton Iveković 
Drugo mjesto: Ana Ištuk i Jelena Matošević, Oš Grigor Vitez 
Treće mjesto dijele: a) Martina Andrijević, Oš Komarevo; b) Monika Keserović, Paola Okanović i Sandra Bubnjar, Oš  Ivan Gundulić

5. SPORTSKO NATJECANJE
N  o g o m e t:
Prvo mjesto Oš Biograci, Hercegovina, BiH
Drugo mjesto Oš „Dr. Ivan Merz“, Zagreb
Treće mjesto Oš „Medvegrad“, Zagreb

Košarka – Dječaci:
Prvo mjesto: Oš „Dr. Ivan Merz“, Zagreb
Drugo mjesto Oš „Luka“ Sesvete
Treće mjesto Oš „Voltino“, Zagreb
 
Košarka – Djevojčice:
Prvo mjesto: Oš „Remete“ Zagreb
Drugo mjesto: Oš „Dr.Ivan Merz“ Zagreb