Osijek: ZA BLAGDAN BL. I. MERZA 2022. UGLAZBLJENA PJESMA „BOŽJI ŠAPAT“ DOMAGOJA JAKUMETOVIĆA

Veliki štovatelj bl. Ivana Merza Domagoj Jakumetović koji je sa svojim bratom Krešimirom Jakumetovićem objavio knjigu „Apostol Kristov“ posvećenu bl. Ivanu, još 2010. napisao je pjesmu posvećenu bl. Merzu pod naslovom „Božji šapat.“ Ove godine kao doprinos proslavi blagdanu bl. I. Merza ta je pjesma uglazbljena. Ovdje najprije donosimo svjedočanstvo Domagoja Jakumetovića o nadahnuću za pisanje pjesme „Božji šapat“ a potom se pjesma može i čuti. Glazbu za pjesmu je napisala Tamara Perc.

„Čitajući knjižicu „Ljubav i čistoća“ koju je priredio pater Božidar Nagy dolazim do neprocjenjivih spoznaja za moj život. U potpunosti sam se pronašao u Blaženikovim mislima i razmišljanjima. Inače sam rodom iz Vukovara te sam se tijekom ratnih zbivanja 1991 godine kao desetogodišnjak uspio probiti iz Vukovara kroz kukuruze.

Od tada sam počeo moliti devetnicu utječući se u Blaženikov zagovor te pisati pjesme njemu u čast kao mali znak moje zahvalnosti što mi je Gospodin preko njegovih misli na jedan tih i jednostavan način progovorio.

A posebno mi je progovorio kroz njegove spoznaje koje je doživio tijekom rata uslijed kojega je proživio sve patnje na fronti u Italiji od 1916. do 1918. godine gledajući svakodnevno smrti u oči a nakon kojih potpuno mijenja svoj pogled na život.

Pjesmu BOŽJI ŠAPAT napisao sam 2010. godine prigodom obljetnice njegova zemaljskoga rođendana koja se obilježava 16. prosinca.

Mnogi će se možda pitati zašto pjesma nosi naziv BOŽJI ŠAPAT te zašto se u pjesmi spominju PROPLANCI BIJELI.

Odgovor je vrlo jednostavan: upravo zato jer je Ivan kao vojnik bio na ratištu u snježnim talijanskim Alpama. No, potrebno je reći da je prije nego li je poslan na ratište Ivan završio skijaški tečaj te je bio osposobljen za vođu po bregovima.

Njegova zadaća bila je voditi čete momaka na položaje na fronti i to preko visokih snježnih planinskih vrhunaca. A obzirom da su brda i uvale bili pokriveni dubokim snijegom Ivan je morao izabirati prikladne putove kako bi svoje čete zaštitio od prijetećih snježnih lavina.

Stoga je Ivan i dobio naziv Borac s bijelih planina, te se upravo iz toga razloga u pjesmi spominju PROPLANCI BIJELI koje je Ivan posvetio svojom prisutnošću te oni „pjesničkim izričajem“ možemo reći „ŠAPĆU O NJEMU – o Kristovu hrabrom vitezu“.

A taj ŠAPAT se sa stih proplanaka još i danas širi po Hrvatskoj i  po cijelomu svijetu i govori nam o Ivanovoj svetosti. Te stoga pjesma nosi naziv BOŽJI ŠAPAT.

Boraveći na fronti Ivan je često navraćao u crkvu u Bolzanu gdje je sudjelovao na sv. Misi  te došao do spoznaje istinitog i pravog života koji se nalazi u maloj bijeloj hostijici.

I upravo razmatrajući sve to što je naš Blaženik prošao boraveći na ratištu na viskom bijelim vrhuncima dobio sam nadahnuće za pisanje ovih stihova.

Oduševilo me je to što je Ivan upravo smisao svoje patnje i trpljenja u ratnim strahotama pronašao u Isusu Kristu i katoličkoj vjeri kojoj je posvetio cijeli svoj život.

Također, jako su me se dojmile misli blaženoga Ivana o Mariji, Majci Božjoj. O Mariji je napisao sve ono što samo čista duša i srce mogu izreći. I zato sam napisao u svojim stihovima da Ivan u Majčino krilo stavlja sve naše molitve jer samo Majka Kristova će ih znati na najbolji i najsigurniji način predati svome Sinu.

Ovu pjesmu napisao sam sa željom kako bi ista Hrvatskome puku još više približila Ivanovu svetost a i iz razloga da mi Hrvati ne zaboravimo da imamo tako moćnog i velikog zagovornika kod Boga i da mu se stoga trebamo utjecati u zagovor i pomoć jer velika je to milost koja nam je poslana s neba.“

U Osijeku, 02. svibnja 2022.                                          Domagoj Jakumetović

 

BOŽJI ŠAPAT

Proplanci bijeli šapću o njemu,
o našemu blaženom Ivanu Merzu!
O vitezu Najljepšeg i Najvećeg Kralja,
– Isusa Krista i Jaganjca prava!

Za zagovor hvala, o, blaženi brate,
moli sad za nas, za svoje Hrvate!
Hrvatski rode ponosan ti si,
tvoj Blaženik svet će biti!

Šapat se sveti Hrvatskom širi,
narod se vjerni Ocu svom mili!
Voljenom rodu je pružio Ruku,
blagoslov dao hrvatskom puku!

Za zagovor hvala, o, blaženi brate,
moli sad za nas, za svoje Hrvate!
Hrvatski rode ponosan ti si,
tvoj Blaženik svet će biti!

Kristove oči zasjale su nama,
blaženog Merza Milost je dala!
Sve molitve naše Bogu su znane,
u Majčino krilo njih stavio brat je!

Za zagovor hvala, o, blaženi brate,
moli sad za nas, za svoje Hrvate!
Hrvatski rode ponosan ti si,
tvoj Blaženik svet će biti!

Možete ju poslušati OVDJE

Osijek, prosinac 2010. god.
(za obljetnicu Ivanova zemaljskoga rođendana 16. prosinca)
Tekst napisao: Domagoj Jakumetović

Pjesma: Božji šapat
Tekst: Domagoj Jakumetović
Glazba: Tamara Perc
Vokal, gitara: Tamara Perc
Prateći vokali, klavijature: Matija Antolić
Aranžman: Tamara Perc i Matija Antolić
Poslušajte glazbu: “Božji šapat MASTER”

 

Sliku u pastel tehnici u crno-bijeloj boji naslikao Domagoj Jakumetović 2020. godine.

Slika prikazuje Ivana Merza – mladog oficira – BORCA S BIJELIH PLANINA