Pariz: BL. IVAN MERZ I ULAZAK HRVATSKE U EU

U suradnji s profesoricom i vicepostulatoricom kauze bl. Ivana Merza Ivankom Jardin osmišljen je plan šetnje kao i mjesta koja su se posjetila, te sadržaji koji sufoto-44.jpg turistima bili predstavljeni. Na prijedlog prof. Jardin šetnja započela upravo s prisjećanjem bl. Ivana Merza pred kućom u kojoj je stanovao.
Gospodin Buljat nazočnima je ukratko  predstavio život i djelo Ivana Merza, a vicepostulatorica ga je dopunila nekim pojedinostima istaknuvši Merzovu ljubav prema francuskoj kulturi te njegovu europsku orijentiranost i potom nazočnima podijelila prigodne brošure o bl. Ivanu Merzu.
Listajući brošuru i odgovarajući na brojna pitanja koja su zaintersirani postavljali vicepostulatorici, skupina se uputila prema Domu Invalida. Tu su, ispred spomen-ploče podignute hrvatskim vojnicima, nazočni saznali o Hrvatima koji su se borili pod francuskom zastavom još u 17.
foto-55.jpgstoljeću kao i o hrvatskim postrojbama u Napoleonovoj vojsci.
Na izlasku iz Doma Invalida skupina se uputila ulicom Varenne. Prolazeći pokraj glasovitog muzeja Muse Rodin turistima se govorilo o poznatom hrvatskom kiparu Ivanu Meštroviću čija su djela nedavno bila izložena u ovom muzeju, te o bliskim vezama koje je za svog boravka u Parizu Ivan Meštrović uspostavio  s francuskim kiparom Rodinom.
Ugodna šetnja lijepim pariškim ulicama zaustavila se u ulici Jacob gdje je grupa posjetila vrlo zanimljivu izložbu poznatog fotografa hrvatskog podrijetla Franka Horvata Les mains de Horvat /Horvatove ruke/, a potom se u ulici Rue de Seine ušlo i u galeriju hrvatskog slikra Andrije Filipovića.
Ispred kuće broj 6 u istoj ulici zadržavanje je trajalo dosta dugo. Uz spomen-ploču na kući u kojoj je živio Josip Rugjer Bosković nazočni su slušali o jednom od najvećih i najpoznatijih hrvatskih filozofa i znanstvenika te članu Francuske Kraljevske akademije.
Nastavljajući šetnju uz obalu Sene skupina je prešala najstariji most u Parizu Pont Neuf. Uz obalu osunčane Sene slušali su o pjesniku Antunu Gustavu Matošu i njegovu boravku u francuskoj prijestolnici. Poslušali su i njegove stihove u francuskom prijevodu. Nešto dalje  evocirala se uspomena na nedavno preminulog hrvatskog nadrealistu Radovana Ivšića koji je pisao na francuskom i hrvatskom jeziku. Razgovarajući o piscima Merzu, Matošu i Ivšiću istaknuto je da su, unatoč vrlo različitim životnim okolnostima i pogledima na život, sva trojica bili veliki hrvatski rodoljubi, a istovremeno su se svojim djelima predstavili kao Europejci u današnjem smislu riječi.
šetnja je završila u hrvatskoj crkvi sv. č†irila i Metoda gdje danas djeluje Hrvatska katolička misija. To je mjesto koje u današnje vrijeme okuplja najveći broj Hrvata u
foto-33.jpg Parizu. U dogovoru s agencijom Baština, društvo ABCMC (Association Bienfaisante et Culturelle de la Mission Croate) koje upravlja Hrvatskom katoličkom misijom srdačno je dočekalo posjetitelje. Nakon trosatne šetnje, ukusni domjenak sastavljen od hrvatskih specijaliteta svima je dobro prijao. Jednosatnim prijateljskim druženjem s članovima ABCMC predviđeni program  bio je u potpunosti je ostvaren.  Zahvalivši agenciji Baština koja je ovaj obilazak organizirala potpuno besplatno, prepuni dojmova, sudionici ove neobične šetnje više nego zadovoljni, razišli su se svojim kućama, a Baština je obećala da će sličnu šetnju organizirati i u mjesecu rujnu.

                                                                  Ivanka Jardin

Na ovome linku možete pogledati sve snimke koje su načinjene tijekom ove kulturno-povijesne šetnje :
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.553183591389342.1073741827.201841683190203&type=1