Pariz: HRVATSKA KATOLIČKA MISIJA U PARIZU PROSLAVILA SVOGA ZAŠTITNIKA BL. I. MERZ

Svečanom svetom misom u crkvi Saint Germain de Charonne u Parizu, Hrvatska katolička misija u tom gradu proslavila je 8. svibnja 2022. g. svoga nebeskog zaštitnika bl. Ivana Merza. U koncelebraciji s voditeljem misije vlč. Stjepanom Lončarom, svetu misu je služio vlč. Luka Poljak, koji je u prigodnoj propovijedi približio uzor života bl. Ivana Merza, s osobitim naglaskom na vršenje laičkog apostolata te vrijednost i nužnost laičkog angažmana u poslanju Crkve. Svojim sudjelovanjem na sv. misi proslavu su uveličali članovi KUD-a “Mihovljan” iz istoimenog mjesta u Međimurju, a nakon svete mise i izvedbom nekoliko tradicionalnih pjesama, te svirkom na autohtonom međimurskom instrumentu – cimbalu.

Vicepostulator bl. Ivana Merza za Francusku, prof. Ivanka Jardin poklonila je sličice Ivana Merza svim sudionicima slavlja. Također je obavijestila o proslavi Blaženikova blagdana i mjesnog francuskog te je i njemu predala sličice i informativni materijal o bl. Merzu.  Nakon svete mise, pariška zajednica Hrvata je domjenkom dobrodošlice počastila svoje goste i u radosnoj atmosferi dovršila proslavu svog nebeskog zaštitnika.

KUD “Mihovljan” prethodnog je dana održalo koncert u samostanu sv. Franje u povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Francuske. Na početku koncerta, okupljene je u ime franjevačke zajednice samostana sv. Franje pozdravio fra Vlatko Marić OFM, te gđa Senka Burić opunomoćena predstavnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu. Društvo se predstavilo izvedbama međimurskih narodnih plesova, svirkom na cimbalu te nadaleko poznatom međimurskom ‘popevkom’ koju su izveli mladi glazbenici i pjevači Lea Šprajc te Dominik Padarić. Na kraju koncerta, predsjednik društva g. Predrag Kočila pozdravio je sve okupljene te uručio prigodne darove u ime Međimurske županije i Grada Čakovca.