Pariz: U HRVATSKOM VELEPOSLANSTVU PREDAVANJE O BL. IVANU MERZU

U povodu blagdana bl. Ivana Meza,  te u blizini skorih izbora za Europski parlament, Vicepostulatura za kanonizaciju Ivana Merza zajedno s Veleposlanstvom RH u Parizu  21. svibnja 2019. organizirala  je predavanje pod naslovom Europa, kultura i duhovnost u djelima Ivana Merza – vrijednosti koje su na poseban način izražene u njegovoj doktorskoj disertaciji Utjecaj liturgije na francuske pisce.

Predavanje je održao profesor suvremene književnosti Thomas Guydier, koji je veliki štovatelj bl.Ivana Merza. Njegovo ime nije nepoznato hrvatskoj javnosti budući da je održao nekoliko zapaženih predavanja posvećenih našem blaženiku u Zagrebu i u Banjoj Luci. Gospodin Gueydier danas obnaša funkciju  direktora Instituta za teološko obrazovanje u gradu Rennesu, postulator je za kanonizaciju bl. Mercela Calloa i priprema doktorat o sv. Franji Saleškom.

Među uzvanicima, predavanju su nazočili i trojica veleposlanika.

Svoje izlaganje gospodin Gueydier započeo je komentirajući požar u katedrali Notre Dame -događaj je to koji je potresao cijelu Francusku i kod svakog Francuza izazvao osjećaj žalosti. Ovaj požar  nepovratno je progutao  dio katedrale Notre Dame koja utjelovljuje, ili je utjelovljivala bogoštovlje iskovano u srednjem vijeku, odnsno vrhunac kulture XII. stoljeća. Nemili događaj  podsjeća i na  tadašnju Europu prekrivenu mrežom katedrala oko kojih su se osnivale visoke škole iz kojih su nastali buduća sveučilišta. U tom razmišljanju, izazvanom ovim teškim i tužnim događajem  neizbježno se nametnulo uspoređivanje tadašnje kulture i duhovnosti sa stanjem u Europi na početku 21. stoljeća. Stvarnost koja nam se brutalno i neopozovo otkrila toga 15. travnja je kultura bez duše, kultura bez glave, kultura opustošena imanentnošću,  Europa opustošena financijskim i admisnistrativnim brigama, razjedinjena Europa, Europa nesposobna za okupljanje, opustošena prazninom i odsutnošću konačnog smisla, što nizbježno vodi u očaj i nasilje – naglasio je prof. Gurydier.

Jedinstvo Europe, njezine kulture i duhovnosti – u naše vrijeme nažalost izgubljeno, bilo je u središtu svjedočanstva bl. Ivana Merza.  Ono je bilo u središtu njegova života a također i djela,  ali ne u formi povijesne nostalgije već u obliku jednog posve neočekivanog i originalnog pogleda na francusku književnost 19. i 21. stoljeća. Da bi se ponovno izgradilo to izgubljeno jednistvo korisno je iz djela Ivana Merza crpsti pouzdanje koje omogućuje ponovno uzdići čovjeka – čovjeka Europljanina, na vrhunac svoga bića, svoga postojanja i to bez okretanja u prošlost, istaknuo je predavač.

Nakon svog uvodnog izlaganja profesor Gueydier upoznao je nazočne sa životom i djelom Ivana Marza ističući one pojedinosti iz njegova života koje su ga usmjeravale na njegovo europsko djelovanje i razmišljanje, a to su gradovi i države u kojima je živio i djelovao, učilišta na kojima je studirao, funkcije i dužnosti  koje je obnašao.

Potom je prof Gueydier dao prikaz Merzove doktorske disertacije koju je 2005. godine objavila poznata francuska nakladnička kuća Cerf pod naslovom  Utjecaj liturgije na francuske pisce od 1700. do 1923. godine.  Pokazao je kako Merzova studija o utjecaju liturgije na francuske pisce omogućuje na drugi način definirati a potom ujediniti i pomiriti kulturu i duhovnost – kategorije među kojima se u današnje vrijeme vrlo često očituje neslaganje, a nerijetko su i suprotstavljene jedna drugoj. Analizirajući djela francuskih pisaca Merz  pokazuje koliko je literaturi i kulturi za njezino postojanje i razvitak potrebna vjera iz koje se razvila, ali da i duhovnost u svojem djelovanju i rastu treba tkođer kulturu, posebice literaturu. Duhovnosti je potrebna kultura baš kao što kultura treba biti u najtješnjoj vezi s duhovnošću, zaključci su koji proizlaze iz ove studije koju je Merz prikazao sa stajališta jednog laika, odnosno nepovredivosti duhovnoga života.

Tako redefinirane kultura i duhovnost u današnje vrijeme otvaraju mogućnosti i za toliko potrebno jedinstvo i izmirenje s Europom, što će reći sa sekularnom Europom gdje postoji najveće protivljenje kršćanstvu – misli su kojima je prof. Gueydier zaključio svoje izlaganje.

Prof. Ivanka Jardin
vicepostulator