POLJSKA: JOZEF STSZKOWIAN PROSLAVIO 90. ROАENDAN

BIOGRAFIJA JOZEFA STASZKOWIANA

jozef_stszkowian-3-_s_clanovima_obitelji.jpgJòzef Staszjowian, sin Michala i Sofije rodj. Kohut, rodio se dne 5. studenog 1920. g. u Novoj Topoli, kotar Bos. Gradiška u Bosni. Od 1927. do 1946. g. živio je u Tesliću. Tamo je radio njegov otac u rudniku kamenog uglja (destilacija drva).
Bilo nas je osmero djece. Ja sam sa bratom Albinom nakon osnovne škole otišao u pilanu u Tesliću i tamo sam radio do 1942. kada sam otišao u domobransku vojsku. Bio sam u članstvu križarske organizacije od 1935. Vršio sam službu predsjednika križarskog društva od 1939. do 1942.  Od 1945. do 1946. bio sam mobiliziran u Jugoslavensku armiju. Nakon godinu dana sam demobiliziran radi odlaska u Poljsku kao repatrijant poljske narodnosti. Tamo sam otišao s cijelom obitelji. Nastanio sam se u Gromadki, kotar Boleslawies u Doljnoj šleziji. U Poljskoj sam postao tumač hrvatskog i srpskog jezika, koje sam naučio u Tesliću. Pratio sam hrvatski katolički tisak. Dobivao sam katolički tisak od svojih prijatelja. Godine 1980. u Zagrebu sam posjetio grob Ivana Merza i njegova postulatora o. Božidara Nagya. Od onda sam dobivao sve edicije o bl. Ivanu Merzu. Preveo sam biografiju Sluge Božjega Ivana Merza na poljski koju sam izdao u četiri izdanja. 4._jozef_stszkowian_prima_pricest_od_pape.jpgSa svojim unukama i sestrom Sofijom sudjelovao sam na beatifikaciji blaženog Ivana Merza u Banja Luci, 22. lipnja 2003. g. Kod sv. Mise me je Sveti Otac, sada blaženi Ivan Pavao pričestio, i to mi je bila velika radost i čast. Za to zahvaljujem ocu postulatoru Božidaru Nagyu koji mi je to omogućio.
Također sam preveo na poljski i izdao biografije sluge Božjega Petra Barbarića i  nadbiskupa Dr. Josipa Stadlera. Osim toga preveo sam monografiju župe Gunjera od Ante Dujlovića te knjigu Život i emigracija Poljaka u Bosni (1895 – 1946). Godine 1985. otišao sam u mirovinu. Živio sam cijelo vrijeme u Gromadki, gdje sam u zadnjih 30 godina bio zaposlen. Nakom smrti supruge Helene 2004. g., preselio sam se k mojim unukama u selo Wojcieszyn, 42 km od Gromadke, biskupija Legnica. Izdajem biltene o našim svetim osobama: "Rycerz Krzyza Bialego" (Vitez bijeloga križa) o Blaženom Ivanu Merzu i "Glos z Bojny" (Glas sa Bojne) o Sluzi Božjem Petru Barbarića. Inače čitam hrvatski i poljski katolički tisak. Dobivam i katolički tjednik iz Sarajeva. O. Božidar šalje mi razne časopise i izdanja o blaženom Ivanu Merzu i drugo. Zahvaljujem mu! Molim se za svoje prijatelje u svijetu, hvala za sve! Bóg zaplać!jozef_stszkowian-2-sa_svecenicima.jpg

Wojcieszyn, Poljska, 18. kolovoza 2011.g.
Jòsef Staszkowian
Wojcieszyn 28
59-524 Pielgrzymka
Tel. 076 877 5182


Na slikama:
1. G. Jozef Staszkowian prigodom svoga posjeta Zagrebu i grobu bl. Ivana Merza 1980. g.
2. Papa Ivan Pavao II. podjeljuje sv. Pričest g. Jozefu Staszkowianu na misi beatifikacije bl. Ivana Merza u Banjoj Luci, 22. lipnja 2003. g.
3. G. Jozef Staszkowian sa svećenicima prijatljima prigodom svoga 90. rođendana.
4. G. Jozef Staszkowian s članovima obitelji na proslavi svoga 90. rođendana.