Požega: BISKUP ŠKVORČEVIĆ PREDVODIO PROSLAVU BLAGDANA BL. IVANA MERZA U STRAŽEMANU

Župa Stražeman posebno štuje oba hrvatska blaženika, bl. Stepinca i bl. Merza, te njihove blagdane svečano slavi. Euharistijsko slavlje i ove godine predvodio je požeški biskup dr. Antun škvorčević uz koncelebraciju svećenika Kaptolačkog dekanata, među kojima je bio i generalni vikar msgr. Josip Klarić. U svom pozdravu župnik Devčić spomenuo se skrivenog i ponovno otkrivenog lika bl. Ivana Merza. U homiliji biskup škvorčević je predstavio lik mladog Ivana Merza, te je rekaostrazeman_unutra-umanjena_za_web.jpg vjernicima, posebno mladima kako je svatko od njih slika Božja i kako ta slika ne smije biti skrivena nego otkrivena u svijetu kroz njihovo svjedočanstvo Isusa Krista, to Svjetlo svijeta, u snazi njegova Duha. Istaknuo je da Hrvatska može biti zemlja svjetla upravo po njihovu snažnom opredjeljenju za Isusa Krista u svakodnevnom životu.Tijekom mise biskup je podijelio sakrament potvrde mladima stražemanske župe.
Blagdan bl. Ivana Merza svečano je proslavljen i u blaženikovoj župi u Slatini, koja se još uvijek okuplja u privremenim prostorijama gradske dvorane te se nada tijekom ove godine započeti s izgradnjom crkve u čast našeg blaženika.
Na slikama: unutrašnjost stražemanske župne crkve s mozaicima. U crno bijeloj tehnici povećani mozaik s hrvatskim blaženicima i svecima, bl. Stepincem i bl. Merzom nakon što su njihovi likovi ponovno otkriveni. Bl. Ivan Merz vidi se u pozadini s naočalama i u kravati.