PROSLAVA BLAGDANA BLAŽENOG IVANA MERZA U BANJOJ LUCI

Kako je istog dana proslavljen i biskupijski Dan mladih na centralno euharistijsko slavlje stiglo je i oko 240 mladih iz 15 župa. Mladi su u katedrali nakon mise i okrjepe imali i svoj vlastiti, vrlo sadržajan program, u kojem su se posebno osvrnuli na „izvanredni lik“ bl. Ivana Merza, kao uzora i zagovornika mladih katolika.


Biskup Komarica na početku mise izrazio je svoju radost i zahvalnost svim štovateljima bl. Ivana katedrala.jpgMerza „koji su iz bliza i daleka“ stigli u „majku svih crkava biskupije“ da se pomole kod relikvija „ovog Blaženika kojega izuzetno cijene oba zadnjih papa – Ivan Pavao II., koji ga je prije pet godina došao proglasiti blaženim u njegov rodni grad, i Benedikt XVI., koji mu se, kako reče, svaki dan moli kao izuzetnoj osobi Crkve, i uzor kršćaninu 21. stoljeća“. Dupkom ispunjena katedrala odzvanjala je zanosnim pjevanjem svih prisutnih. Mladi su također sudjelovali i u pjesmi i u čitanjima i u molitvi vjernika.


Biskup je Komarica u prigodnoj propovijedi, između ostalog, govorio o blaženoj smrti Ivanovoj prije 80 godina, o „proročkim“ natpisima njegovih suvremenika da će ga Crkva sigurno uzdignuti na čast oltara, o izjavama Kongregacije za svece, te nezaboravnog, velikog pape Ivana Pavla II. Naveo je širenje čašćenja bl. Ivana izvan Bosne i Hrvatske u drugim europskim i izvaneuropskim zemljama, sve do Filipina, gdje je nedavno uspostavljena i vicepostulatura. Posebno je mladima stavio na srce da se banjaluka1.jpgblaženom Ivanu obraćaju kao uzoru pravog kršćanskog života, kao nebeskom pomoćniku i duhovnom prijatelju. Na kraju mise biskup je zajedno sa svim sabranim svećenicima i ostalim Božjim narodom pred likom i relikvijama Blaženika otpjevao Himan bl. Ivanu Merzu i izmolio molitvu Ivanovih štovatelja.


Biskup se Franjo i pri završetku programa mladih još jednom obratio mladima, zahvalivši im kao i njihovim dušobrižnicima za ljubav prema Kristu i Crkvi kao i bl. Ivanu Merzu koji je u toj ljubavi istinski uzor. Obodrio ih je da se poput blaženog Ivana i oni spremaju za život i rad među svojim narodom u svojoj domovini. Navijestio im je da će zajednički susret mladih iz BiH i Hrvatske dogodine biti u Banjolučkoj biskupiji, što su mladi pozdravili velikim pljeskom.


U petak, na uočnicu blagdana bl. Ivana Merza obilježen je dan Katoličkog školskog centra u Banjoj nezavisne_novine_bl_4-5-2008_str_4.jpgLuci, koji nosi ime Blaženika. Uz sportske, kulturne i druge sadržaje slavljena je i koncelebrirana sv. misa u kapeli Sestara milosrdnica u neposrednoj blizini KšC. Pod misom su pjevali gimnazijalci, a biskup Franjo ima je uputio prigodnu riječ osvrćući se na lik bl. Ivana. Ravnatelj Centra mons. I. Božinović je zahvalio i učenicima i nastavnicima i roditeljima na zajedničkom trudu.

 

 Banjalučke “Nezavisne novine” u svome izdanju od 11. svibnja 2008. donijele su članak o ovom slavlju pod naslovom: “Obilježeno 80. godina smrti Ivana Merza.” Uz članak je objavljena i fotografija u boji hrvatskih hodočasnika u narodnim nošnjama koji su sudjelovali na proslavi blagdana bl. Ivana Merza.