Rim: BL. IVAN MERZ NA PROLJETNOM SUSRETU HRVATSKIH STUDENATA

Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata održan je u nedjelju 10. svibnja u Papinskome hrvatskom zavodu sv. Jeronima. Istodobno je hrvatska rimska zajednica proslavila blagdan bl. Ivana Merza, istaknutoga katoličkog laika i profesora i sv. Leopolda Bogdana Mandića, franjevca kapucina. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao don Mario Popović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, student patrologije na Augustinianumu, član Papinskoga teutonskog zavoda “S. Maria dell’Anima”. Koncelebrirali su vicerektor vlč. Marko Đurin, o. Siniša Štambuk, urednik hrvatskoga programa Radio Vatikana, te drugi svećenici na studiju u Rimu, njih tridesetak. Na misi su bili i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak te drugi diplomatski djelatnici.

Don Mario Popović osvrnuo se u homiliji na jednu od središnjih poruka u liturgijskim čitanjima vazmenoga vremena – dar Duha Svetoga koji prožima kršćansko djelovanje i življenje. Izdvojio je osobito nastanak Crkve, novoga naroda Božjega, iz Židova i pogana: “Ruši se granica postavljena nekoć od samoga Boga, kada je odvojio sebi izraelski narod kao svoj odabrani narod. Ta se barijera ruši samo i jedino s Bogom samim. Izabranom Božjem narodu potrebni su prvi put u njegovoj povijesti ‘gojim’, pogani – i obrnuto”, rekao je don Mario i nastavio: “Na tragu misli svetih otaca upravo je različitost ona norma koja postoji zbog samoga spasenja. Bog želi da se svi ljudi spase, ali samo u odnosu s drugima. Nitko ne može zaslužiti svoje spasenje sam po sebi, u ostvarenju vlastitih snaga.” Ta “paradigma komplementarnosti”, kako ju je nazvao don Mario, obvezuje i nas danas u društvu koje je obilježeno raznolikošću karaktera, stavova i okruženja: “U ovom našem svijetu zanimljivo je primijetiti kako jedino čovjek istinske, prave vjere u zajednici naroda Božjega, nije tek pojedinac u bezglavoj masi podvrgnutoj ikojoj svjetskoj instituciji ili čovjeku.” Don Mario istaknuo je da je kršćanski ideal – “iznad svih ljudskih dostignuća, humanističkih vrlina i umnih sposobnosti: biti pozvan od Boga”. Taj se ideal ostvaruje po daru Duha Svetoga u zajedništvu Crkve, čemu su primjer bl. Ivan Merz i sv. Leopold Bogdan Mandić: “Oni su gotovo u potpunosti ostvarili svoje djelovanje te mijenjali lice zemlje u snazi Duha Božjega. Oni nisu kopija Krista, nego ostvarivanje njegova poziva ljubavi u danom povijesnom trenutku. Kao sveci, bivaju nam primjerom života i nadahnućem naše osobne pobožnosti – snagom Duha”, zaključio je don Mario.

Na završetku euharistijskoga slavlja vicerektor vlč. Marko Đurin pozdravio je sve nazočne studente. Također je zahvalio predvoditelju slavlja i svima koji su na različite načine pridonijeli susretu, osobito zavodskom zboru svećenika pod ravnanjem vlč. Josipa Vidasa, te hrvatskim bogoslovima iz Zavoda “Germanicum et Hungaricum” koji su asistirali pod misom. Kako se polako približava kraj akademske godine, zaželio je svima uspješno ispitno razdoblje. Susret je nastavljen prigodnim druženjem u zavodskim prostorijama.