Sesvete-Zagreb: BL. IVAN MERZ NA IZLOŽBI HRVATSKIH DUHOVNIH VELIKANA

Projekt „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ prvi je put stigao u Sesvete uoči svetkovine Svih svetih u petak 29. listopada 2021.Na izložbi su predstavljeni portreti i skulpture hrvatskih duhovnih velikana splitske umjetnice Karin Grenc i knjižica urednice Tanje Baran u kojoj su svi hrvatski sveci i blaženici predstavljeni kroz životopise i umjetnička djela, a uz pridodane molitve da im se može i pomoliti. Program su zajednički organizirali domaćin Udruga Zelene i plave Sesvete pod vodstvom Radoslava Dumančića, Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i  Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

   
Umjetnica Karin Grenc                                                    Organizatori izložbe

Predstavljajući izložbu predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran govorila je o začecima projekta u Križevcima još prije 13 godina kroz četverodnevnu manifestaciju Dani hrvatskih svetaca i blaženika, zatim o izložbi koju odabrani poznati hrvatski sakralni umjetnici oblikuju za manifestaciju u Križevcima, te o putu izložbe nakon Križevaca po Hrvatskoj. Prvih 10 godina bilo je to pod vodstvom Galerije „Laudato“, a posljednje 3 godine pod vodstvom Nacionalnog svetišta sv. Josipa.

     
Otvorenje                                                                         Nakon otvorenja

O izložbi umjetnina umjetnice Karin Grenc iscrpno je govorio likovni povjesničar i kritičar Stanko Špoljarić kao i sama autorica. Izložba je jedinstvena što se tiče načina izrade. Splitska umjetnica je upotrijebila odbačeni materijal bilo na morskoj obali ili na kakvom otpadu, drvo, kamen, dio lopate itd. da bi OD NIČEGA NAPRAVILA NEŠTO. Lik bl. Ivana Merza umjetnica je prikazala na komadu starog drveta. Posebno je dojmljiv lik fra Didaka Buntića izrađen na donjem dijelu odbačene lopate. Zanimljiv je i lik sv. Jeronima izrađen od drvenog panja i ukrašen kamenom s morske obale u liku mrtvačke lubanje (simbol pokorničkog života sv. Jeronima). Tu je na komadu starog drveta i prikaz hrvatskog mučenika p. Petra Perice. Itd.

                                                         Pater Petar Perica

Za ovu svečanost u Sesvetama objavljena je knjižica „Hrvatski sveci i blaženici – životopisi, molitve i likovni prikazi“ koju je pripremila Tanja Baran. Izdanje od 80 stranica na jednom mjestu donosi kratak životopis svih naših svetaca i blaženika, molitvu svakom svecu, a i više likovnih prikaza koje su oblikovali poznati hrvatski slikari u 13 godina izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“. Svemu tome pridodan je i popis svih kauza, tj. kandidata za koje se vodi proces za proglašenje blaženima.

 

                                               
         Fra Didak Buntić                                                                   Sveti Jeronim

Izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek državni tajnik Ivica Poljičak govorio je o svojem doživljaju izložbe još ovoga ljeta u Šibeniku: „Proveo sam cijelu večer uz tu izložbu zadivljen umjetničkom ekspresijom svakoga sveca. Savjetujem da se izložba pogleda u samoći i tišini kako bi se doživjela u punini“, zaključio je tajnik Poljičak.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, također prisutan na otvorenju ove izložbe, govoreći o hrvatskom kršćanskom identitetu po kojem smo okupljeni, pozvao je da se izložba postavi u budućoj kapeli hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu u Svetoj Zemlji čiju je gradnju poduprla i Vlada RH, a koja bi trebala biti završena sljedeće godine. Nakon prijedloga da bi se hrvatska svetost, sada zaokružena kroz likovni prikaz, riječ i molitvu, prikazala i u središtu Europske unije u Bruxellesu, izložbu je otvorio, čestitavši Sesvećanima Sve Svete, varaždinski biskup u miru, a nekadašnji župnik u Sesvetskom Kraljevcu, mons. Josip Mrzljak.

                                              Ministar Gordan Grlić Radman

Uz brojne okupljene vjernike i poštovatelje hrvatskih duhovnih velikana svečanosti su se pridružili gotovo svi sesvetski župnici, više drugih svećenika, redovnika i redovnica, većina postulatora ili promicatelja štovanja hrvatskih svetaca i blaženika, te poznati sesvetski gospodarstvenici.