Seul: O bl. Ivanu Merzu na Katoličkoj TV u Koreji

Boraveći zajedno sa svojim tajnikom vlč. Borisom Jorgićem na višednevnom Međunarodnom Forumu o miru na korejskom poluotoku su od 17. do 23.  kolovoza 2016., banjolučki biskup mons. Dr. Franjo Komarica je gostovao u jednosatnoj emisiji domaće katoličke televizije Telepace. Emisiju je vodio osobno direktor spomenute televizije Jun Sung Woo (Ignatius Jun).

Biskup je iskoristio pruženu mu jedinstvenu prigodu da – ne samo brojnim nazočnim katoličkim laicima, te svećenicima i redovnicama na čelu s nadbiskupom seoulskim kardinalom Andrewom Yeom Soo-jungom, nego i pred brojnim drugim novinarima i cijelim gledateljstvom vodeće domaće katoličke TV-kuće progovori o najvećem sinu svog rodnog grada i najdičnijem članu svoje biskupije blaženom Ivanu Merzu. Govorio je o dolasku u Banja Luku velikog i svetog pape Ivana Pavla II. i o njegovim riječima o blaženom Ivanu Merzu. Nadodao je također i ocjenu o veličini blaženog Ivana Merza u očima pape Benedikta XVI. – koju mu je sam papa osobno iznio prilikom jednoga susreta – da je „blaženi Ivan Merz jedna izuzetna pojava među katoličkim laicima – uzor angažiranog katoličkog laika XXI. stoljeća – kao duboki vjernik i vrhunski intelektualac“ – te da se on – papa – „svaki dan moli blaženom Ivanu Merzu“.

Biskup Franjo je pozvao korejske katoličke laike, da se – po uzoru na katoličke laike na Filipinima i oni konkretnije upoznaju s ovim izvanrednim likom katoličkog laika, koji je i danas veoma aktualan i može doista biti uzorom svakom katoličkom vjerniku, koji je svjestan svoga dostojanstva Božjeg djeteta i svojega apostolata u crkvi i u ime Crkve u društvu u kojem živi.

Nakon završene emisije više se nazočnih laika zanimalo kod biskupa Franje o blaženom Ivanu Merzu. Posebno zanimanje je pokazao nazočni pomoćni biskup Seoula, biskup vikar regije Zapadni Seoul, zadužen za mlade, laike i redovništvo u nadbiskupiji mons. Timoteo Yu Gyoung – Chon. Biskup mu je obećao povezat ga s postulatorom blaženog Ivana Merza, kao i s filipinskim katolicima, koji štuju blaženika.

Na ovome skupu u Seulu sudjelovali su još i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, zajedno sa svojim tajnicima, te pomoćni biskup ljubljanski mons. Anton Jamnik. Ovaj skup pod nazivom „Koreanski forum za ujedinjenje i pomirenje“ organizirala je Katolička Crkva na Koreanskom katoličkom sveučilištu u glavnom gradu Južne Koreje Seulu pod pokroviteljstvom kardinala Andrewa Yeoma Soo-junga, nadbiskupa seoulskog i Vlade Južne Koreje pod pokroviteljstvom ministra za ujedinjenje Koreje dr. Honga Yong-pyovladea.