Slatina: PROSLAVA BLAGDANA ZAŠTITNIKA ŽUPE

Blagdan nebeskog zaštitnika župe bl. Ivana Merza svečano je proslavljen u Slatini 10. svibnja 2022. godine.  Ovo je prva župa u Hrvatskoj i svijetu povjerena zagovoru i zaštiti bl. Ivan Merza po dekretu br. 1094/2003. koji je izdao mons. Antun Škvorčević, požeški biskup, istoga dana kada je sveti papa Ivan Pavao II. u Banja Luci slugu Božjega Ivana Merza proglasio blaženim.

Za taj blagdan pripremali smo se kroz trodnevnicu koju su predslavili vlč. Stjepan Škvorc, vlč. Viktor Jaković kojemu je ovo rodna župa, te vlč. Vladimir Šrinjarić. Svaku večer vjernicima su bili na raspolaganju drugi svećenici za sakrament sv. ispovijedi. Na sam dan blagdana, 10. svibanja 2022. godine proslava nebeskog zaštitnika upriličena je svečanim misnim slavljima koja su bila u 8,00 sati, 11,00 sati i 19,00 sati . Središnje euharistijsko slavlje bilo je u 11,00 sati koje je predslavio vlč. Ivan Popić u zajedništu sa župnikom Nikolom Jušićem i svećenicima slatinskog dekanata na čelu s dekanom vlč. Draganom Hrgićem. Propovjednici su isticali primjer života blaženika koji je u svojim svakodnevnim obvezama i dužnostima ostvario neumrle vrline i postigao svetost života. U svom jednostavnom životu otkrio je put k Suncu, tj. Kristu, te nam je po tome neobično blizak svetac. Svetac u kravati.

Za ovu svečanost upriličena je i zložba učeničkih radova na temu “Život i djelo bl. Ivana Merza” učenika osnovnih škola iz Slatine, Mikleuša, Čađavice i Nove Bukovice, pod vodstvom svojih vjeroučiteljica i vjeroučitelja.

Tekst: Slavica Ostrogonac

fotografije: Veronika Jaković i Slavica Ostrogonac