Slunj: PREMINUO DON MILENKO MAJIĆ, KAPELAN VOJNE KAPELANIJE BL. IVANA MERZA

U subotu 5. prosinca 2020. u Zagrebu, nakon duge i teške bolesti u 59. godini života i 33. godini svećeničke službe preminuo je don Milenko Majić, svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, vojni kapelan u kapelaniji bl. Ivana Merza koja se nalazi u  Središtu za borbenu obuku na poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju.

Don Milenko Majić rođen je 1. siječnja 1962. godine, u Drinovcima, općina Grude u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu pohađao je u rodnim Drinovcima, a srednju školu za odgoj svećenika (sjemenište) pohađao je od 1976. – 1980. u Dubrovniku. Nakon srednje škole služio je vojni rok u Bosni i Hercegovini. Prvo u Visokom, a zatim u Sarajevu. Nakon odsluženog vojnog roka pohađao je Vrhbosansku visoku teološku školu u Sarajevu od 1982. do 1988. godine. Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 1988. g. u Mostaru.

Kao svećenik djelovao je u župama Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije deset godina. 1998. godine imenovan je kapelanom u hrvatskoj župi sv. Ante Padovanskoga u Los Angelesu gdje služi do srpnja 2002. g. kada se vratio se u domovinu te nastavlja službu kao vojni kapelan u Hrvatskoj u okviru koje je vršio i službu dušobrižnika Hrvatskog kontingenta u mirovnoj misiji u Afganistanu od 2011. do 2012. godine.

Na slici: crkva bl. Ivana Merza


Na slici: procesija prije blagoslova crkve bl. Ivana Merza 2017. g.

Godine 2014. imenovan je vojnim kapelanom u Vojnoj kapelaniji bl. Ivana Merza u Slunju gdje ostaje do smrti, a od 2018. vrši službu i dekana Karlovačkog vojnog dekanata. Djelujući šest godina kao kapelan u vojnoj kapelaniji bl. Ivana Merza u Slunju zaslužan je za izgradnju crkve posvećene blaženom Ivanu. Crkva je svečano blagoslovljena na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2017. godine. U istoj crkvi u petak 11. prosinca služena je za njega i  misa zadušnica. Svetu misu je predslavio vojni kapelan vlč. Ivan Blaževac koji je između ostalog rekao kako se vlč. Milenko kao poslužitelj Božje Riječi dao na raspolaganje Vojnom ordinarijatu i kako se uz ostali rad, dao na izgradnju crkve bl. Ivana Merza koja je u izvjesnom smislu Božji poljubac ovom prostoru na kojem je bilo puno nasilja i mržnje za vrijeme Domovinskog rata. Don Milenko sahranjen je 9. prosinca u svome rodnom mjestu u Drinovcima u Hercegovini.

Postulatura bl. Ivana Merza zahvaljuje don Milenku Majiću za njegovo zalaganje u promicanju poznavanja i štovanja bl. Ivana Merza među hrvatskim vojnicima i časnicima, a posebno na njegovom zalaganju u izgradnji crkve koja nosi ime po ovome našem Blaženiku.


Na slikama: pojedini trenutci sv. mise zadušnice za don Milenka Majića