Slunj: Proslava dana Vojne kapelanije „Bl. Ivan Merz“

U četvrtak 6. svibnja obilježen je na vojnom poligonu “E. Kvaternik” kod Slunja, odnosno Središtu za borbenu obuku Hrvatske vojske, dan Vojne kapelanije bl. Ivan Merz koja je osnovana 1. veljače 2008. godine.

Crkva bl. Ivana Merza na Vojnom poligonu u Slunju

Misno slavlje predslavio je vojni biskup mons. Jure Bogdan u suslavlju  brojnih vojnih kapelana i svećenika župa Slunjskog dekanata na čelu sa slunjskim župnikom mons. Milom Pecićem kao i mjesnim vojnim kapelanom don Milenkom Majićem. Glazbom je misu animirala klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj., a misi je nazočio i slunjski gradonačelnik Jure Katić.


Proslava blagdana bl. Ivana Merza u njegovoj crkvi u Slunju. Sv. Misu predslavio Vojni biskup mons. Jure Bogdan

Uz vojnike, dočasnike i časnike misi je nazočio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Središta za borbenu obuku pukovnik Mario Lilić, gradonačelnik grada Slunja Jure Katić sa suradnicima, kao i predstavnici brojnih slunjskih ustanova.


Proslava blagdana bl. Ivana Merza u njegovoj crkvi u Slunju. Sv. Misu predslavio Vojni biskup mons. Jure Bogdan

Sve nazočne na početku je pozdravio domaćin, vojni kapelan don Milenko Majić, dok je biskup Bogdan u svojoj prigodnoj homiliji predstavio lik blaženika po kome kapelanija ima ime, Ivana Merza.

„Ovaj intelektualac bistrog uma i širokog srca u kratkom je životu zablistao poput zvijezde koja ne zalazi. Započeo je vojnu karijeru ali je sebe tražio drugdje. Bio je prorok svoga vremena. Na njegov je životni put utjecao gimnazijski profesor, uzorni katolički laik dr. Ljubomir Maraković. Preko književnosti i umjetnosti usmjeravao je Ivana prema moralnim i religioznim vrijednostima. Bio mu je pravi vodič kroz mladost. Već u zreloj dobi, Ivan je o njemu zapisao: “Katolik svjetovnjak spasio me za vječnost.” Ivan mnogo čita, uči francuski i engleski, uči svirati glasovir i violinu, crta, bavi se športom.“

„Godine 1915. studira u Beču. Odlazi u rat na talijansku frontu te bilježi strahote rata u svoj dnevnik. Po završetku rata nastavlja studij u Beču i 1920. prelazi u Pariz gdje nastavlja studij književnosti. Dolazi u Zagreb i radi kao profesor. Doktorirao je 1923. u Zagrebu. On je život doživljavao kao uvod ili rađanje za život vječni. Preminuo je 10. svibnja 1928. u 32. godini života,“ zaključio je biskup Bogdan.

Inače, Ivana Merza beatificirao je papa Ivan Pavao II. na svom 101. pastoralnom pohodu u Bosni i Hercegovini u Banja Luci 23. lipnja 2003. godine.

Glazbom je misu animirala klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj.


Proslava blagdana bl. Ivana Merza u njegovoj crkvi u Slunju. Sv. Misu predslavio Vojni biskup mons. Jure Bogdan