Slunj: Svečano proslavljeno Merčevo u vojnoj kapelaniji

Uoči spomendana hrvatskog blaženika Ivana Merza, u petak, 8. svibnja na slunjskom poligonu proslavljen je njegov spomendan po kome nosi naziv i vojna kapelanija kao i nova drvena crkva usred ovog vojnog područja.

Misu je predvodio domaćin, vojni kapelan don Milenko Majić u koncelebraciji trojice vojnih kapelana i isto toliko svećenika Slunjskog dekanata na čelu s dekanom i slunjskim župnikom mons. Milom Pecićem. Misi je nazočio zapovjednik Središta za bojnu obuku pukovnik Mario Lilić s više vojnika i vojnih službenika, poštivajući mjere neophodne socijalne distance.

„Bl. Ivan Merz bio je osebujna ličnost, bogatog životopisa koji je započeo vojnu karijeru, no vojni poziv ga nije zadovoljio“, istaknuo je na početku propovjednik te nastavio: “Lucidni intelektualac dobro je uočio probleme svoga vremena i na njih odgovarao kao angažirani kršćanski intelektualac. Bio je prorok svoga vremena i vrsni analitičar. Profesor, književnik, časnik, služio se s deset jezika. U kratkom životu, a preminuo je u 32. godini života, ostavio je vidljivi trag u kulturnom i duhovnom životu svoga naroda“.

Ivana Merza je beatificirao papa Ivan Pavao II. na svom 101. pastoralnom pohodu u Bosni i Hercegovini u Banjoj Luci 23. lipnja 2003. (IKA)