Slunj: VOJNA KAPELANIJA BL. IVANA MERZA PROSLAVILA SVOGA ZAŠTITNIKA

Na Vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju u četvrtak 10. svibnja proslavljen je blagdan zaštitnika kapelanije blaženog Ivana Merza. Svečano misno slavlje predvodio je vojni biskup u RH Jure Bogdan uz koncelebraciju 15 svećenika. Prije mise u procesiji su se okupljeni uputili od zapovjedništva do crkve bl. I. Merza gdje je na vanjskom oltaru proslavljena misa. U procesiji su vojnici nosili drveni kip zaštitnika vojne kapelanije blaženog Ivana Merza, za njima su išli vojni i policijski kapelani i drugi svećenici s biskupima Bogdanom, potom povorka s predstavnicima državnih, vojnih, lokalnih vlasti i ustanova, vojnici, branitelji i drugi uzvanici. Policijska klapa PU Bjelovarsko-bilogorske “sv. Matej” pod vodstvom policijskog kapelana don Damira Vrabeca u procesiji je pjevala litanije Svih svetih i poslije je animirala liturgijsko pjevanje na misi.Nova crkva izgrađena 2017. i posvećena bl. Ivanu Merz na Vojnom poligonu u Slunju.

Na misnome slavlju nazočili su zapovjednik kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, umirovljeni general pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Središta za borbenu obuku HKoV-a pukovnik Mario Lilić, koji je i zapovjednik poligona „Eugen Kvaternik”, časnici, vojnici, zaposlenici, uzvanici iz grada Slunja i Karlovačke županije, donatori nedavno podignute crkve i drugi uzvanici. Sama kapelica je blagoslovljena na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u petak 8. prosinca prošle 2017. godine.


Procesija s križem i kipom bl. Ivana ide od Komande prema crkvi.

U propovijedi se mons. Bogdan osvrnuo na život blaženika, istaknuvši njegov izvanredni lik. O njegovoj veličini najviše govori činjenica da su u povodu njegove smrti zvonila zvona zagrebačke prvostolnice, obznanivši „gradu Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj da je poput orla k Suncu uzletjela čista duša mladoga čovjeka Ivana Merza čije je životno zvanje bila – katolička vjera”. O blaženiku svi su govorili samo riječi hvale, ističući njegovu svetost.Sv. Misa služila se na otvorenom prostoru ispred crkve.

Biskup Bogdan govorio je o bl. Merzu i kao oštroumnom intelektualcu i profesoru književnosti, koji nije bio svećenik ni redovnik nego laik. Njegovo životno geslo bilo je: Žrtva – Euharistija – Apostolat, koje je svakodnevno živio. On je poput leptira zalepršao u našem vremenu i živio na našim prostorima, od Banje Luke do Zagreba. Premda je živio samo 32 godine ostavio je neizbrisiv trag na ovim prostorima i u cijeloj Crkvi. Počevši od sebe bl. Merz svjedočio je i živio milosni Božji život gdje god se kretao i čime se god bavio. U njemu su onda i drugi prepoznali Božju prisutnost i poticaj na svetost”.

Policijska klapa PU Bjelovarsko-bilogorske “sv. Matej” pjevala je kod sv. Mise

Biskup je u homiliji povezao čitanja svetkovine Uzašašća sa životom bl. Merza. Osvrnuo se na svjedočanstvo njegove suvremenice Marice Stanković i govor o njegovoj svakodnevnoj svetosti koju treba nasljedovati. Biskup je zaključio propovijed molitvom bl. Ivanu Merzu: ”Blaženi Ivane, izmoli nam milost da pročišćenim srcem i razumom prionemo uz Kristovo evanđelje, da osnaženi Euharistijom i mi postanemo žrtva Bogu mila na posvećenje našega hrvatskog naroda i cijeloga svijeta te tako svijetlimo svima koje budemo susretali. ‘Hvala ti, orle Kristov, što si nam pokazao put k Suncu’. Amen”.
Na kraju mise vojni kapelan don Milenko Majić zahvalio je nazočnima, najprije biskupu i kapelanima na dolasku, časnicima i ostalim vjernicima na sudjelovanju, kao i onima koji su pomogli pri izgradnji crkve i vanjskog oltara. (IKA)