Split: POMOĆ DANIJELI ZA TEŠKU OPERACIJU

Danijela (16): Pomozite mi da me sarkom ne ubije

Danijela Krstulović, učenica drugog razreda Ekonomsko-birotehničke škole, samo izgledom dokazuje da ima 16 godina jer je zrelošću i ozbiljnošću daleko ispred svojih vršnjaka.
Kad joj se to i kaže, ona, smijući se, posegne za floskulom "život me na to natjerao"…
Radi se, na žalost, o gorkoj istini, jer Danijela je još s 13 godina operirana od tumora, odnosno sarkoma bedrene kosti, a prije mjesec dana liječnici su posumnjali i na recidiv zloćudne bolesti.
 – Sjećam se kako sam se još prije Uskrsa radovala mogućnosti da ću "skinuti" barem jednu štaku jer su doktori govorili da za to postoje realne šanse. Moji prijatelji iz srednje ni ne znaju kako izgledam bez ovih pomagala, kaže Danijela, koju svakodnevno u školu dovozi i odvozi rođak.

Smrt majke
Bolest joj je dijagnosticirana u ljeto 2005. godine, četiri mjeseca nakon što su je, unatoč užasnim bolovima i golemoj oteklini, splitski liječnici uvjeravali da se radi o običnom podljevu. Na biopsiji u Zagrebu utvrđeno je kako joj se u nozi nalazi tumor veličine ljudske glave. Nakon toga je hitno operirana u Klinici za ortopediju na šalati gdje joj je i transplantirana bedrena kost.
U cijeloj kalvariji Danijela je 2007. doživljava najveći šok – majka joj umire od leukemije, tako da ona praktički, zajedno sa sestrom, mora skrbiti o petogodišnjem bratu. Danijelin je otac razvojačeni i nezaposleni branitelj, a jedina primanja obitelji su njezina invalidnina, mirovina pokojne majke i dječji dodatak. Unatoč iznenada prekinutom djetinjstvu i životnim uvjetima koji joj, najblaže rečeno, ne ostavljaju puno vremena za učenje, vrlo dobra je učenica.
 – Ni od jednog profesora nisam čula da je ikad tražila posebne uvjete zbog svoje bolesti i obiteljskog stanja. Čak je našla vremena za organiziranje humanitarne akcije u okviru koje je sa svojim kolegama prikupila 4000 kuna za kupnju igračaka za mališane na Odjelu dječje onkologije, na kojem je i sama boravila, kaže Gordana Mrklić, ravnateljica Ekonomsko-
birotehničke škole.

Bečka klinika
Budući da je operaciju uklanjanja osteosarkoma potrebno napraviti u poznatoj bečkoj klinici Allgemeines Krankenhaus Wien (AKH), zahvat i troškovi liječenja koštat će je najmanje 30 tisuća eura. Grad Split već joj je izišao u susret i izdvojio 3000 eura koji su potrebni za prvi odlazak u Beč krajem mjeseca i obavljanje dijagnostičkih pretraga. Danijela vjeruje u svoje izlječenje. Sanja o danu kad će konačno, bez pomagala, stati na svoje noge. Nakon srednje škole planira upisati Medicinski fakultet jer već sada, šale se njezini prijatelji, nalaze čita bolje i od doktora…

Žiroračun
Svi koji žele pomoći Danijeli mogu to učiniti uplatama na njen žiroračun otvoren u Zagrebačkoj banci:

2360000-3111677236