Split-Visoka: Otvorena župna knjižnica “Ivan Merz”

U prigodi 10. obljetnice proglašenja blaženim Ivana Merza, u župi Srca Isusova na Visokoj u Splitu nakon večernje mise u nedjelju 22. prosinca blagoslovljena je i otvorena župna knjižnica “Ivan Merz” koja je ustanovljena zajedničkim nastojanjem župnika Don B. Plazibata i nekoliko zauzetih vjernika župljana. Knjižnicu je blagoslovio o. Božidar Nagy, postulator Merčeve kauze, koji je župljanima predstavio lik i djelo blaženog Ivana Merza. Merz je postao „suvremenim svecem europskog formata koji daleko nadilazi granice domovine”, rekao je postulator i izrazio nadu kako će ta knjižnica pridonijeti njezinim korisnicima da i oni idu „putom prema Suncu“ kojim je kročio naš prvi vjernik laik proglašen blaženim. Postulatura bl. Ivana Merza poklonila je ovom prigodom župskoj knjižnici prva četiri sveska Sabranih djela bl. Ivana Merza koji su do sada objavljeni.

Na kraju misnog slavlja župnik don Božo Plazibat zahvalio je svima koji su pomogli u ostvarenju župne knjižnice, istaknuvši pritom da će svi moći besplatno posuđivati razne knjige, časopise duhovnog sadržaja, a posebno onu literaturu koja se odnosi na blaženika Ivana Merza.
Potom je u crkvi održan i božićni koncert pod naslovom “Kako je lijepo slaviti Božić zajedno”. Nastupili su župni zborovi Srca Isusova, Visoka: dječji, mladi, odrasli, potom dječja klapa Maestral, ženska klapa Murtela, muška klapa Serpentina, mješovita klapa Čakula, muška klapa Žrnovnica i ženska vokalna skupina Rusula.

O otvorenju župske knjižnice izvijestila je i Slobodna Dalmacija u svome izdanju od 27. XII. 2013. Članak sa slikom donosimo ovdje u nastavku. Clanak iz SD-3