VJESNIK  ĐAKOVAČKE  BISKUPIJE, Br. 12, 1966, str. 227

 

 

U povodu 70 godišnjice rođenja Ivana Merza

 

Među nama se nalazio sveti čovjek

 

Izjava  hvarskog  biskupa  MIHE PUŠIĆA

o sluzi Božjem Ivanu Merzu

 

Ove se godine navršilo 70 godina od rođenja sluge Božjega dr. IVANA MERZA. Rođen je 16. prosinca 1896. g. u Banjoj Luci. Bio je uzoran apostol hrvatske mladeži, umro je mlad prinoseći svoj život za hrvatsko Orlovstvo. Početkom 1958. godine počeo je u Zagrebu dijecezanski postupak za njegovo proglašenje blaženim.

Značajna pojava Ivana Merza u našem mladom Katoličkom pokretu stekla je opće priznanje radi njegova svetoga života i radi ustrajne načelne borbe za provedbu načela depolitizirane Katoličke Akcije u Hrvatskoj. Merz je u povijesti našeg hrvatskog katoličkog pokreta postao pojam i uzor. Uzor tisućama mladića i djevojaka.

Nedavno je msgr. Miho PUŠIĆ, biskup hvarski, zamoljen od štovatelja dr. Ivana Merza dao izjavu o Ivanu Merzu. Donosimo izjavu u cijelosti, jer je to značajno priznanje, a i dokaz veličine Ivana Merza. Zahvalni smo sijedom biskupu msgr. Mihi PUŠIĆU na ovim iskrenim riječima. Posebno mu zahvaljujemo na opomeni da se o Merzu mora više pisati. Rado ćemo ga poslušati.

 

 

    1. S pokojnim dr. Merzom upoznao sam se ovdje u Hvaru, mislim, 1928., kad je dolazio na liječenje. To je, kako znate, bilo posljednje vrijeme njegova života. S njime se nisam dopisivao.

    2. U doticajima s Merzom najviše me je impresionirala njegova duboka pobožnost. Dok je bio ovdje na Hvaru, bio me je, mislim, dva puta posjetio. Razgovarali smo o pitanjima Katoličkog pokreta među Hrvatima. Na mene je ostavio dojam zaista svetačke ličnosti. To mogu i posvjedočiti.

    3. Dok je boravio ovdje u Hvaru 1928. g. oko mjesec dana, svakog dana služio mi je svetu misu u biskupskoj kapelici. Služio je klečeći na tlu kapelice i svakog se dana pričešćivao. To je obavljao s takvom pobožnošću, da smo i ja i moji ukućani, koji su prisustvovali svetoj misi, imali dojam da se među nama nalazi sveti čovjek.

    4. Vrijeme svoga boravka ovdje u Hvaru dr. Merz upotrijebio je za rad s mladeži. Čitavog dana bio je s njima. S njima je šetao, išao u ribolov i raspravljao o Katoličkom pokretu. Iako, po njihovim izjavama, oni nisu bili u početku skloni Katoličkom pokretu, on ih je pridobio za Božju stvar. Okupio je tridesetak muške i ženske mladeži u Katoličkom omladinskom pokretu. Mnogi su od njih i do danas sačuvali živu uspomenu na njega i na njegov apostolat.

Smatram, da je Dr. Merz suvremen i za našu današnju katoličku mladež kao što je bio i za života. On je u sebi ostvario sintezu unutarnjeg intenzivnog duhovnog života i apostolskog djelovanja, a to je sigurno jedini pravi put i za današnju katoličku mladež.

5. Sigurno da je liturgijski život, kako ga je on provodio, sasvim u skladu s liturgijskom obnovom Drugog vatikanskog sabora. On je već onda dnevnim aktivnim sudjelovanjem u svetoj misi kod koje bi se pričestio ispravno shvaćao važnost svete euharistijske žrtve za pravi kršćanski život. Kako sam već gore spomenuo, imao sam prigodu  da se o tome uvjerim svakog dana dok je dr. Merz ovdje boravio.

6. Ne bih mogao odgovoriti na pitanje što je pok. dr. Merza najviše radovalo, a što najviše žalostilo. Dr. Merz je ovdje nakon dnevne svete mise odmah otišao i čitav dan posvetio radu s mladeži. Nekakvih posebnih razgovora s njime nisam vodio.

7. Mislim da se nije dovoljno učinilo za njegovu beatifikaciju. Koliko je meni poznato, izdana su njegova dva-tri životopisa, ali to nije dovoljno. Mislim da bi ga trebalo češće stavljati za uzor našoj generaciji u našem katoličkom tisku.

 

U Hvaru, 10. svibnja 1966.

MIHO PUŠIĆ, nadbiskup-biskup