1996.

 

Svjedok   za  Isusa  Krista  u   savršenosti   života

 

Poruka kardinala  Franje  Kuharića sudionicima  simpozija

 o  Ivanu  Merzu u  Parizu  1996.

 

Prigodom simpozija o Ivanu Merzu koji se održao 9. studenog 1996. g. u Parizu prigodom 100. obljetnice Merčeva rođenja  zagrebački  nadbiskup Kardinal Franjo Kuharić uputio je preko  prof. Ivanke Jardin, vicepostulatora kauze Ivana Merza u Francuskoj, dopis i pozdravnu poruku svim sudionicima simpozija. Donosimo je ovdje u cijelosti:

 

Poštovana Gospođo!

 

         Primio sam Vašu obavijest da se u Parizu 9. studenog održava studijski dan posvećen životnom djelu Sluge Božjega dr. Ivana Merza. Taj susret organiziraju, kako pišete, Zagrebačko sveučilište, Sorbona i Institut Catholique. Poštovani organizatori tog Studijskog dana jamče da će taj dan biti zaista bogat sadržajem i porukom, nadahnut primjerom Sluge Božjega dr. Ivana Merza.

         Stoga srdačno pozdravljam organizatore susreta, sve sudionike, posebno predstavnike Crkve u Francuskoj. Upućujem svoj posebni pozdrav mons. Patricku Valdrini-u, rektoru Katoličkog instituta u Parizu.

         Dr. Ivan Merz  je bio student slavne Sorbone. Nadahnuće su mu bili veliki francuski kršćanski pisci i liturgija Crkve. Izrastao je u Parizu kao cjelovita ličnost vjere i kulture srca i savjesti.

         U ovom vremenu Europa proživljava duboku krizu na misaonom i moralnom planu. Uzrok te krize su razna filozofska i ideološka mišljenja i tumačenja samoga čovjeka koja odbacuju punu istinu o čovjeku koju crpimo samo iz vjere u Božju riječ. Vrijednosti koje ostvaruju čovjekov život u punini i cjelovitosti njegova bića i smisla, imaju svoj nepresušivi izvor u Objavi Božjoj koju nam Crkva neumorno predaje i tumači.

         Sluga Božji dr. Ivan Merz bio je svim srcem čovjek Crkve i sa svim povjerenjem odan Petrovom Nasljedniku kao čuvaru i jamcu Istine. Taj mladi čovjek, u svom vremenu, izrastao je kao svjedok za Isusa Krista u savršenosti života. Ostvario je Isusovu riječ: "Vi ste svjetlost svijeta" (Mt 5,14). Stoga vjerujem da će tako odlično skup, razmatrajući život i djelo dr. Ivana Merza, otkriti svjetlo njegova primjera i našem vremenu.

         Dok s dubokim poštovanjem upućujem pozdrav svim sudionicima, želim za uspješan rad Božji blagoslov

 

Zagreb, 7. XI. 1996.                                                   + Franjo Kard. Kuharić