1998.

 

Merz  primjer  mladima u  otkrivanju  Boga

 

Pismo Kardinala Franje Kuharića  postulatoru kauze o. Božidaru Nagy-u nakon primljene Pozicije Ivana Merza.

 

                   1998. god. dovršena je bila pozicija za kauzu Ivana Merza. To je temeljni dokument kojim se dokazuju herojske kreposti Sluge Božjega. Napisao ju je mons. Fabijan Veraja, a objavila je Vatikanska izdavačka knjižara. Postulator o. Božidar Nagy poslao je primjerak Pozicije Kardinalu Franji Kuhariću. On mu je odgovorio pismom od 23. rujna 1998:

 

Velečasni Oče,

                        Primio sam knjigu mons. Fabijana Veraje kao Poziciju Sluge Božjega Ivana Merza pa Vam zahvaljujem za knjigu i za pažnju. Veseli me da kauza Sluge Božjega ide naprijed i još ću biti radosniji kada i njega Sveti Otac proglasi blaženim da bude poruka s neba i uzor života na zemlji suvremenoj mladeži koja je izložena strašnim napastima suvremene civilizacije.

            Sveti su uvijek suvremeni jer je svetost ostvarenje otkupljenja u Čovjeku do ”punine Kristove” (usp. Iv 1,16) koja nikad ne zastaruje. Sluga Božji Ivan Merz može biti primjer mladima baš u tom otkrivanju Boga kojega je njegova mlada duša tražila i nalazila kao svoju Ljubav u veoma nesklonim vanjskim okolnostima. U svakom traženju i otkrivanju Božjih stvarnosti prisutan je Duh Sveti kojemu je mladi Ivan bio poslušan. On je primjer da se u svim okolnostima života, makar se protivile Božjim planovima s čovjekom, može rasti do kršćanske savršenosti. Svetost je mladost u svakoj dobi života jer je to neprolaznost Božje prisutnosti u duši dovijeka.

U Vašem nastojanju da dovedete do sretnog završetka kauzu želim Vam Božji blagoslov, uz iskreni pozdrav u Gospodinu

 

Zagreb, 23. IX. 1998.                                                  Franjo kard. Kuharić

nadbiskup zagrebački u m.

 

 (Glasilo Postulature IVAN MERZ, br. 1-2, 1998., str. 5)