31. I. 2002. g.

 

POSLJEDNJA IZJAVA KARDINALA KUHARIĆA O IVANU MERZU

 

Ivan Merz -  suvremena  poruka

 današnjim   generacijama

 

Njegova beatifikacija bila bi svjedočanstvo današnjim mladima

 da u njemu vide primjer kako se u svijetu živi po Duhu

 

Postulatura Ivana Merza uputila je Kardinalu Kuhariću  u siječnju 2002. dvije posljednje objavljene knjige Ivana Merza «Misli» i «Ljubav i čistoća». Kardinal je odgovorio postulatoru o. B. Nagyu 31. siječnja 2002. Bilo je to četrdeset dana prije njegove smrti (11. III. 2002.). Donosimo Kardinalovo pismo u cijelosti. Iz njega se još jednom  vidi što je Kardinal sve do pred svoju smrt mislio o Sluzi Božjem Ivanu Merzu i o potrebi njegove beatifikacije.

 

Poštovani oče Božidare!

            Potvrđujem Vam primitak knjiga: «Misli» Sluge Božjega Ivana Merza i «Ljubav i čistoća». Iskreno Vam za taj dar i pažnju zahvaljujem. Knjige mogu dobro poslužiti i današnjim odgojiteljima mladih i mladima da se nadahnjuju na svijetlom primjeru, iskustvima i mislima Sluge Božjega. On je svojim obraćenjem i životom suvremena poruka današnjim generacijama i mladim intelektualcima da je Vjera svjetlo Kristovo koje obasjava svakoga čovjeka (usp. Iv, 1,10). Vjera čini čovjeka slobodnim u Isusu Kristu, da ostaje čiste savjesti i u opakom vremenu.

            Njegova beatifikacija bila bi svjedočanstvo današnjim mladima da u njemu vide primjer kako se u svijetu živi po Duhu, a ne po tijelu. Biti u svijetu a ne biti od svijeta, to je Isusova poruka koja uvijek vrijedi za njegove učenike.

            Kako stoji stvar s beatifikacijom? Možda je poteškoća u potrebi čudesnog ozdravljenja po njegovu zagovoru jer on nije bio mučenik? Dugogodišnji djelatnik u Kongregaciji za proglašenje svetih Mons. Veraja napisao je odličan životopis Sluge Božjega baš u vidu beatifikacije, pa ne bi li on mogao stvar požuriti ako nema nikakvih kanonskih zapreka? Možda bi bilo dobro da HBK uputi obrazloženu molbu Sv. Ocu, stavljajući baš naglasak na suvremenost primjera Sluge Božjega Ivana Merza? Dakako, molitva je prvi uvjet uspjeha.

            Želim Vam svako dobro uz iskreni pozdrav i blagoslov

 

Zagreb, 31. I. 2002.                                    +Franjo Kard. Kuharić

                                                            zagrebački nadbiskup u miru