2002.

 

PORUKA BANJALUČKOG BISKUPA

Msgr. FRANJE  KOMARICE

za Dan Ivana Merza 10. svibnja i za pripremu njegove beatifikacije

Banjaluka, 3. svibnja 2002.

 

Svećenicima, redovnicima, redovnicama i ostalim članovima Božjeg naroda

 

Draga braćo i sestre!

 

"Očekujem milosrđe Gospodinovo i nepodijeljeno potpuno posjedovanje Presvetog Srca Isusova."

 

            Ove riječi dio su oporuke sluge Božjeg Ivana Merza, koji je rođen u        Banjaluci 16. prosinca 1896. i kršten u ovdašnjoj župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije. Napisane su nekoliko dana prije njegove blažene smrti 10. svibnja 1928. u Zagrebu, a danas se mogu čitati nad njegovim posmrtnim ostacima koji od 1977. godine počivaju u Bazilici Srca Isusova u  Zagrebu, u koju je redovito dolazio u godinama svoga življenja u Zagrebu. Iz ovih riječi izbija Ivanova sigurnost da će nakon svoga ovozemnog života obilježenog plodnom kršćanskom vjerom, za koju je rekao da je ona njegovo životno zvanje, doista postići cilj kojem je posvetio svoj mladi život - Božju vječnu ljubav. Odmah nakon Ivanove smrti oglasili su se u tadašnjem katoličkom tisku mnogi svjedoci njegova izvanredna kreposna života i njegova nesebičnog trošenja u službi Kristovoj Crkvi i svim ljudima. Uspomena na njega i njegovo djelo u Crkvi svake godine se sve više širila, posebno među tadašnjom katoličkom mladeži. Za tisuće i desetine tisuća, posebno mladih, ime i djelo Ivana Merza postalo je ideal, program životnog opredjeljenja i rada u Crkvi i za Crkvu.

 

Prvi laik iz hrvatskog naroda prema oltaru

            Nakon užasne pustoši, koju je iza sebe ostavio 2. svjetski rat kao i  tadašnje poratno vrijeme, posebno u redovima hrvatske mladeži i inteligencije, mjesna zagrebačka Crkva, gdje je Ivan Merz živio od 1922. godine i blaženo preminuo, pokreće službeni crkveni postupak za njegovo proglašenje blaženim. Prisjetimo se da su tada na čelu zagrebačke biskupije bila dva crkvena velikana iz novije hrvatske povijesti, zatočeni kardinal, sada blaženi Alojzije Stepinac, i nadbiskup zagrebački Franjo Šeper, kasnije kardinal i pročelnik Kongregacije za vjeru u Vatikanu. Od te daleke 1958. godine prošle su, evo, 44 godine sustavnog i upornog istraživanja i prezentiranja našoj domaćoj i svjetskoj javnosti svega onoga što je bilo u direktnoj ili indirektnoj vezi s ovim našim slugom Božjim, prvim laikom iz redova našeg hrvatskog naroda. U isto vrijeme poticalo se vjernike i u Domovini i u svijetu da se u molitvama obraćaju ovom Božjem ugodniku, te da ustrajno mole za njegovo što skorije proglašenje blaženim.

 

Pripreme za beatifikaciju u Banjalučkoj biskupiji

I sam sam to činio, i prije rata, i uz rat, i nakon rata - mnogo puta. Osobno sam osjetio njegovu pomoć i zaštitu - i to ne jednom! Vama svima u našoj biskupiji posebnim obraćanjem 16. studenoga 2000., prema odluci naše Biskupske konferencije, stavio sam na srce da na "zajedničkim skupovima i u svojim obiteljima posebno molite za što skorije proglašenje blaženim  sluge Božjeg dr. Ivana Merza". Ujedno sam odredio "da se u svakoj našoj župi na datum njegove blažene smrti, tj. svakog desetog u mjesecu vjernici skupe na bogoslužje i neka se održi prigodna homilija o Ivanovu kreposnu životu… Dodatno se članovi župnih pastoralnih vijeća, kao i mladi, upoznaju s Ivanovim apostolskim djelovanjem i kreposnim životom" i "neka se obavezno moli određena molitva za njegovo proglašenje blaženim".

 

Molitve i pripreme za beatifikaciju urodile plodom

      Sada, nakon dvije i pol godine, s radošću Vam mogu javiti da su molitve   mnogih štovatelja sluge Božjeg Ivana Merza urodile plodom. Prema najnovijim     vijestima iz Vatikana uskoro bismo mogli doživjeti najveću svečanost, posebno za našu biskupiju, uzdignuća na čast oltara našeg Banjalučanina dr. Ivana Merza, kao prvog blaženika cijele Katoličke Crkve rodom iz  Bosne.

            Zato Vas dodatno sve pozivam da se još žarče molimo za našeg Svetog Oca    Ivana Pavla II. kako bi nam upravo on, koji mi je osobno više puta spominjao duhovnu veličinu našeg Sluge Božjega, mogao još ove godine podariti kao novog blaženika. Sam papa je u svom apostolskom pismu "Ulazeći u novo tisućljeće" na kraju Velikog jubileja svim katolicima svijeta dao program kako trebamo živjeti i djelovati. U tom programu, koji ima sedam točaka, prva točka sadrži poziv Kristovim vjernicima na ostvarivanje svetosti. Znakovite su iz te točke ove papine riječi: "Putovi svetosti su mnogostruki i prikladni pozivu svakog čovjeka. Zahvaljujem Gospodinu koji mi je dao da tijekom ovih godina proglasim blaženim i svetim tolike kršćane, a među njima mnoge laike koji su se posvetili u najredovitijim životnim okolnostima".

 

Potreba još boljeg upoznavanja svetačkog lika Ivana Merza

      Kako se ne radovati i dodatno zahvaljivati Bogu koji je i u našem narodu i u našoj biskupiji posijao i dao da dozori za nebo čovjek za kojega je nedavno preminuli zagrebački nadbiskup u miru, kardinal Franjo Kuharić, rekao i ove riječi koje na svoj način sadrže bit istine o veličini Ivana Merza: «Sluga Božji dr. Ivan Merz bio je svim srcem čovjek Crkve i sa svim povjerenjem odan Petrovu nasljedniku kao čuvaru i jamcu Istine. Taj mladi čovjek u svom vremenu izrastao je kao svjedok za Isusa Krista u savršenosti života. Ostvario je Isusovu riječ: 'Vi ste svjetlost svijeta'(Mt 5,14).» (Zg. 7. 11. 1996.)

            Rođeni Banjalučanin, sluga Božji Ivan Merz, doskora blaženik Katoličke Crkve, doista na svima može biti uzor u životu i zagovornik kod Boga. Apsolutno zavrjeđuje da ga još bolje upoznamo i da mu se za pomoć utječemo. Drugi narodi, krajevi i biskupije znaju dobro tko su im i kakvi su im sveci i blaženici. Zar ćemo dopustiti da mi ne znamo dovoljno cijeniti ovaj posebni Božji dar našoj Crkvi i narodu?! Dakako da nećemo!

      Zato vas sve još jednom potičem da se i vi, braćo svećenici i redovnici, i vi, sestre redovnice, i vi, mladi, kao i svi ostali članovi naše biskupijske zajednice udružite u žarkoj molitvi Trojedinom Bogu, da se On sam proslavi po svome vjernom sluzi Ivanu Merzu.

      S vama sam svima ujedinjen u molitvi i u radosnom iščekivanju sretnog dana za sve nas kao i za cijelu Kristovu Crkvu - proglašenje blaženim našega Ivana.

      Ova se poslanica treba pročitati vjernicima na Merčevo, 10. svibnja, ili u       nedjelju, 12. svibnja, ove godine.             

                                                                                   + Franjo KOMARICA,

                                                                                                   biskup banjalučki

 

GLASILO POSTULATURE IVAN MERZ, br. 1, 2002.g.