HRVATSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA

Vijeće za katehizaciju

Predsjednik

Strossmayerov trg 6

31400  ĐAKOVO

Br. VK-HBK-31/2002.                                       Đakovo, 15. kolovoza 2002.

 

 

ČASNI SLUGA BOŽJI IVAN MERZ

 

PORUKA SVIM VJEROUČITELJIMA I KATEHETAMA

U PRIPRAVI ZA PROGLAŠENJE BLAŽENIM

 

 

Poštovane/i   vjeroučiteljice i vjeroučitelji!

 

5. srpnja 2002. u Vatikanu su proglašeni dekreti o herojskim krepostima časnog sluge Božjega Ivana Merza i časne službenice Božje Marije Petković. To je najvažniji čin u dovršenju njihova postupka za beatifikaciju, a prije njihova službenog proglašenja blaženima koje očekujemo u proljeće sljedeće godine.

         Približavanje njihove beatifikacije, što će biti dar Svetog Oca našoj domovinskoj Crkvi, obvezuje nas da bolje upoznamo  ove naše kandidate oltara, kao i poruku koju nam Bog upućuje preko njihova svetoga života.

         Na poseban način vama vjeroučiteljima preporučam da upoznate lik časnog sluge Božjega Ivana Merza, prvog laika Crkve u Hrvata koji će biti uzdignut na čast oltara. Ivan Merz je bio prosvjetni djelatnik kao što ste i vi. Premda izravno nije predavao vjeronauk (bio je profesor francuskog jezika i književnosti), svojim je načinom rada kao profesor i odgojitelj, a  napose svojim dobrovoljnim angažiranjem u svoje slobodno vrijeme u tadašnjim katoličkim udrugama, mnogo učinio za kršćanski odgoj mladeži.

 

         Časni sluga Božji Ivan Merz u svojim brojnim spisima ostavio je bogatu duhovnu baštinu. Poznata je njegova rečenica koju je još kao student u Parizu zapisao, a koju je i Papa Ivan Pavao II. citirao u svome govoru u Splitu (1998.g.): KATOLIČKA VJERA JE MOJE ŽIVOTNO ZVANJE. To je svoje zvanje ostvario na zadivljujući i herojski način pa ga stoga Crkva želi postaviti za uzor svima kako se u laičkom staležu može ostvariti ideal kršćanske svetosti i angažiranog apostolata. 

         Ivan Merz kao angažirani laik  može biti primjer svakom vjerniku laiku, a pogotovo vama  koji ste kao vjeroučitelji izravno uključeni u pastoral Crkve. On pokazuje kako se živi duhovni život, kako se po liturgiji sjedinjen s Kristom uspinje prema svetosti iz čega onda proizlazi apostolski žar u radu za proširenje Kristova Kraljevstva u dušama. Nadalje, u Ivanu Merzu imamo krasan primjer kako vjernik laik svoje slobodno vrijeme može plodno upotrijebiti u odgoju katoličke mladeži unutar katoličkih udruga.

         Nakon što osobno upoznate  časnog slugu Božjeg Ivana Merza i otkrijete bogatstvo njegove duše, kao i aktualnost njegove poruke, nastojte da  kao vjeroučitelji upoznate i vaše vjeroučenike s tim divnim likom koji je jednako uzor i za mlade kao i za odrasle. Pripremajući se za njegovu beatifikaciju potrebno bi bilo da barem jednu katehezu u nadolazećoj vjeronaučnoj školskoj  godini posvetite upoznavanju Ivana Merza. U životu Ivana Merza može se vidjeti kako je iskreno tražio istinu, kako je postupno otkrivao Boga i njemu se približavao, kako je i sam prolazio kroz intelektualne i moralne krize, kako se borio za čistoću svoju duše. Sve ga to čini veoma bliskim svakom mladom čovjeku, koji u svome odrastanju prolazi kroz iste stupnjeve razvoja kroz koje je i mladi Ivan Merz prolazio. Svojedobno je ime Ivana Merza  značilo «program života i rada» cijelom jednom  naraštaju katoličke mladeži kojima je postao pravi uzor za kršćanski život. To može biti i danas što će mnogo ovisiti o vama vjeroučiteljima koji ćete omogućiti da ga vaši vjeroučenici upoznaju.

         Za upoznavanje njegove osobnosti, njegova lika i djela postoji obilna literatura, a  mnogo od toga već je dostupno na njegovoj Internet-stranici  (www.ffdi.hr/ivan-merz).

         Nakon Ivanove smrti njegovi mladi prijatelji i štovatelji (iz Vinkovaca) donijeli su mu na grob vijenac s vrpcom - koja se i danas čuva u njegovu muzeju -, a na kojoj piše: «HVALA TI ORLE  KRISTOV ŠTO SI NAM POKAZAO PUT K SUNCU».   Put kojim išao Ivan Merz prema Suncu-Kristu, i koji je pokazivao drugima i danas je, a bit će i uvijek, aktualan jer je to put uspona prema Bogu i ostvarenja kršćanske svetosti.

         Blagopokojni Kardinal Franjo Kuharić koji je o Ivanu Merzu izrekao puno govora, prigodom proslave 50. obljetnice njegove smrti  rekao je i ove riječi:

«Ivan Merz ima mnogo toga reći danas našim mladima, našim sjemeništarcima, našim bogoslovima, našim redovnicima i redovnicama, nama svećenicima i biskupima. Zaista, ovaj naš dragi Orao bio je apostol vrlo kratko vrijeme, samo šest godina, a unio je mnogo, učinio je mnogo, zapalio je mnoge, jer je sam gorio ljubavlju Duha Svetoga koja se u njemu razgorila u otvorenost duše da prihvati Isusa za Kralja svoga srca i života i da uđe u Njegovo Kraljevstvo.» (Govor na svečanoj Akademiji, 26. XI. 1978.)

 

         Zahvalimo  Bogu za dar svetog  života Ivana Merza  i  s. Marije Petković koje nam Crkva želi  uzdići na oltar  i potrudimo se čuti Božju poruku koju nam Bog preko njih upućuje.

         Neka vas u vašem plemenitom pozivu i poslanju prati blagoslov jedinog učitelja i zagovor Majke Učiteljice!

 

                           

                                                                           + Marin Srakić, biskup

                                                                    Predsjednik  VK HBK