1980. g.

 

Nastojte slijediti stope tog velikog katoličkog laika!

 

Prvi put  je Papa spomenuo Ivana Merza na generalnoj audijenciji srijedom prisutnim brojnim hrvatskim hodočasnicima, od kojih su 200 bili mladi

Rim, 30. IV. 1980.

 

          Koncem travnja 1980. godine našle su se u Rimu četiri skupine hrvatskih hodočasnika. Svi su sudjelovali na generalnoj audijenciji na Trgu sv. Petra, 30. travnja 1980. Među njima, najbrojnija je bila skupina hrvatske katoličke mladeži, njih oko dvije stotine, iz svih hrvatskih krajeva: Zagreba, Splita, Sarajeva, Banjaluke, Osijeka, Slavonskog Broda, Varaždina, Čakovca, Makarske, s Krka, iz Rovinja, Travnika i drugih mjesta. Bilo je to već četvrto hodočašće mladih koje je došlo u Rim nadahnuto primjerom i idejama vjernosti i ljubavi Ivana Merza prema Crkvi i Papi. Sv. Otac pozdravio ih je ovim riječima:

 

          "Dragi moji Hrvati! Pozdravljam sve hodočasnike iz Hrvatske, a posebno grupu mladih koji su došli pod vodstvom oca Božidara Nagya, isusovca, i oca Marijana Tolja, konventualca, u Vječni Grad, na spomen hodočašća koje je vodio u Rim pokojni profesor, sluga Božji, doktor Ivan Merz. Vi nastojte slijediti stope tog velikog katoličkog laika!

          Pozdravljam također i hodočasnike koji su došli povodom velikog jubileja svetog Benedikta, zaštitnika Europe, pod vodstvom opata oca Martina Kirigina, benediktinca, i oca Roka Tomića, franjevca. Ideali svetog Benedikta znače mnogo i za današnju Europu.

          Dragi moji Hrvati, ostanite uvijek vjerni Isusu Kristu, nebeskoj Majci Mariji, svetoj Crkvi. Zapamtite i kažite to i kada se vratite svojim kućama, da vas Papa voli i blagoslivlje rado vas i sve vaše."

          Mladi hrvatski hodočasnici predali su tom prigodom kao poklon sv. Ocu album fotografija sluge Božjega Ivana Merza sa svojim potpisima i zamolili su sv. Oca da Ivana Merza proglasi blaženim i svetim.