1981. g.

 

Kao Merz, tražite Isusa preko liturgije,

da ga možete što bolje upoznati i slijediti.

 

Riječi pape Ivana Pavla II. hodočašću od 250 mladih  Hrvata na Trgu sv. Petra

29. IV. 1981.

 

          Na generalnoj audijenciji u srijedu, 29. travnja 1981. papa Ivan Pavao II. pozdravio je 250 mladih Hrvata koji su došli u Rim vođeni primjerom ljubavi i vjernosti sluge Božjega Ivana Merza prema Crkvi, Papi i Rimu. Došli su iz raznih krajeva Hrvatske: Zagreb, Varaždin, Koprivnica, Virovitica, Split, Zadar, Hvar, Osijek, Slavonki Brod, Slavonska Požega, Banjaluka, Sarajevo, Duvno, Livno i druga mjesta. Hodočašće je organizirao Katehetski centar Bazilike Srca Isusova iz Zagreba, zvan "Palma". Bilo je to već peto hodočašće mladih koje se nadahnjuje primjerom Ivana Merza. Sv. Otac ih je pozdravio ovim riječima:

 

          "Dragi moji mladi Hrvati! Već po peti puta grupa mladih iz Hrvatske, koji se oduševljavaju životom i radom sluge Božjega, profesora doktora Ivana Merza, došli su u Rim i traže blagoslov Sv. Oca. Drago mi je da i vas mogu pozdraviti među ostalim hodočasnicima iz Zagreba. Vama je uzor profesor Merz, i to je dobro. I vi, kao što je Merz, tražite Isusa preko liturgije, da ga možete što bolje upoznati i slijediti. Budite dosljedni kao što je bio Merz. Izbjegavajte grijeh. Hrabro svjedočite za Isusa bez straha, ponosni da ste katolici. Primite moj apostolski blagoslov i prenesite ga svim svojima u mojoj dragoj Hrvatskoj."

 

          Dva tjedna nakon ovog susreta s Papom na istom Trgu sv. Petra, za vrijeme generalne audijencije 13. svibnja 1981. na sv. Oca izvršen je atentat. Teško ranjen, Papa je prevezen u bolnicu. Upravo čudom Sveti je Otac ostao na životu. Da nije smrtno stradao i da se oporavio od posljedica atentata, to je pripisao zagovoru Gospe Fatimske, jer je atentat bio izvršen upravo na dan kad je bilo prvo Gospino ukazanje u Fatimi. Stoga je Papa godinu dana kasnije, kad se oporavio, na isti dan atentata, 13. svibnja 1982. godine, hodočastio u Fatimu da zahvali Gospi za njezinu zaštitu.