1982. g.

Budite vjerni Crkvi i hijerarhiji  kao Ivan Merz,

 ljubite Isusa i Mariju!

 

Papin pozdrav hodočašću od 300 mladih Hrvata u Rimu

28. travnja 1982.

 

          Već tradicionalno prvosvibanjsko hodočašće mladih Hrvata u Rim ovaj put okupilo je 300 sudionika iz svih hrvatskih krajeva, koji su, nadahnjujući se na primjeru Ivana Merza, došli izraziti svoju odanost Kristovu Namjesniku i pohoditi sveta mjesta naše vjere, koja u Vječni Grad privlače milijune vjernika. Sudjelovali su u generalnoj audijenciji u srijedu, 28. travnja 1982. i Papa ih je pozdravio ovim riječima:

 

          "Dragi moji mladi Hrvati, štovatelji sluge Božjega dr. Ivana Merza. S radošću pozdravljam vas, koji ste u tako velikom broju došli u Vječni Grad. Vi se nadahnjujete idejama profesora Merza. On je veoma ljubio Crkvu i Kristova Namjesnika. Kada su ga jednom zapitali, zašto ljubi Katoličku Crkvu i sv. Oca, odgovorio je: 'Jer u Crkvi vidim jasnu sliku Spasitelja i Boga, a u sv. Ocu Papi, pod prilikama čovjeka, vidim Boga i Gospodina svoga.' Evo vam primjera! Pozdravite mlade u dragoj mi Hrvatskoj i recite im neka i oni, kao i dr. Merz, budu uvijek vjerni Crkvi i hijerarhiji, neka ljube Isusa i Mariju. Papa vas voli i blagoslivlja sve vas i vaše obitelji."

 

          Prigodom ovog hodočašća trideset i četvero mladih položilo je zavjet čistoće do braka, kao što su to učinili godinu dana ranije četrdeset i četiri hrvatska mladića i djevojke za vrijeme hodočašća  u Lurdu. Na ovaj su zavjet mladi bili potaknuti pozivom Sv. Oca za očuvanje temeljnih moralnih vrijednosti, te primjerom sluge Božjega Ivana Merza, koji je učinio isti zavjet u dobi od devetnaest godina.