1983. god.

 

Svratite pozornost na euharistijski život kao Merz koji je svaki dan primao svetu pričest, često je adorirao, često se ispovijedao!

 

Papin govor 300 mladih Hrvata u posebnoj audijenciji u Vatikanu

2. svibnja 1983.

 

          2. svibnja 1983. došlo je u Rim ponovno hodočašće mladih Hrvata za prvosvibanjske dane. I te ih je godine došlo tri stotine. Vođeni su istim idealima koji su nadahnjivali Ivana Merza. Imali su veliku sreću. Bili su primljeni u posebnu audijenciju. Svetog Oca pozdravio je mladić Šimun Petričević. Potom je Papa uputio svoj govor:

 

          "Hvaljen Isus i Marija! Dragi moji mladi Hrvati! Kao i prošlih godina, i ovaj put ste došli u velikom broju iz Zagreba, Splita i ostalih hrvatskih krajeva posjetiti Rim. Dobro došli!

          Vaše hodočašće u ovoj Svetoj godini Otkupljenja ima posebno značenje: želja da dobijete na svetim mjestima oproštenje među tisućama i tisućama hodočasnika iz cijeloga svijeta.

          Vi se nadahnjujete idejama velikog apostola hrvatske mladeži, profesora Ivana Merza. I on je, poput vas, pobožno hodočastio u Rim Svete godine 1925. s grupom od stotinu mladića i bili su primljeni u audijenciju od mog prethodnika, slavne uspomene, pape Pija XI. Tom prilikom Sveti Otac (Papa Pio XI.) je između ostalog kazao: 'Naši su prethodnici s potpunim pravom vas nazvali 'Antemurale Christianitatis.' Taj dični naslov, tu divnu pohvalu podijelili su vašem narodu kao znak osobitoga priznanja, jer ste zaista bili bedem kršćanstva. Treba da i vi velikodušno nastavite ove slavne tradicije i da budete bedem Svete Crkve.'

          Da, dragi moji mladi Hrvati, vi poput vašega ideala, profesora Merza, trebate ljubiti i biti vjerni Svetoj Crkvi i Svetom Ocu Papi.

          Poznato mi je da u ovoj godini slavite euharistijske kongrese i pripremate se sljedeće godine za Nacionalni euharistijski kongres u svetištu na Mariji Bistrici. Kao doktor Merz, tako i vi posebno svratite pozornost na euharistijski život, koji je nadahnuo mnoge mlade duše. On je svaki dan primao svetu pričest, često je adorirao, često se ispovijedao i imao je posebnu ljubav prema Majci Božjoj. Nemojte, dragi moji mladi, zaboraviti važnost česte svete ispovijedi. Ona je temelj vašega duhovnoga života. Ona vas veže uz Krista.

          Vraćajući se vašim kućama, ponovno učvršćeni vjerom i ljubavlju prema Isusu u Svetoj Crkvi, ponesite iz Vječnoga Grada taj plamen ljubavi i vjernosti. Neka ova Sveta godina bude za vas uistinu godina Otkupljenja. Budite apostoli među svojim kolegama u školi ili na radu. Pozdravite mlade Hrvate u domovini i kažite im da Papa za njih moli, da misli na njih i da ih voli. Pozdravite svoje roditelje, braću i sestre. Vama i svima njima od srca rado podjeljujem svoj Apostolski blagoslov."

    

          Komunističke vlasti krivim su okom gledale ovako velike dolaske mladih Hrvata u središte kršćanstva, u srce Crkve. Tražile su bilo kakav povod da osujete ovo povezivanje hrvatske mladeži s Rimom i Papom po uzoru na Ivana Merza. Na ovom hodočašću bila je pred mladima spomenuta velika tabu tema - Bleiburg i hrvatske žrtve koje su ondje stradale. Nakon ovoga hodočašća policija je u Zagrebu počela pozivati mlade vjernike hodočasnike, ispitivati ih, prijetiti im se, ucjenjivati ih. Oko sedamdeset mladih i njihovih voditelja svećenika ostalo je bez putovnica koje su im bile oduzete.

          Vjernost Rimu i Papi velika je milost. I velika je milost da smo članovi jedne svete, katoličke i apostolske Crkve. A za to treba nešto i pretrpjeti. Bez obzira na sve neugodnosti što su im prouzrokovali komunistički vlastodršci i njihov policijski aparat, upravo zbog tih komunističkih progona u mnogima je još više porasla ljubav prema Crkvi, prema Kristovu Namjesniku i prema središtu kršćanstva.